landgoed Beekhuizen
Landgoed Beekhuizen is een parkachtig landgoed met een rijke historie en waar cultuurhistorie en natuur goed samengaan. De oude en statige beuken, samen met de pittoreske vijver en de Beekhuizense beek, geven landgoed Beekhuizen een weldadige en tegelijkertijd een rustgevende uitstraling. Landgoed Beekhuizen is in eigendom van Natuurmonumenten.
Historie
De historie van de naam Beekhuizen gaat ver terug in de tijd. Reeds ca. 1420 wordt ‘Beckhuysen’ genoemd in het Tijnsboek van het nonnenklooster in Elten. Beckhuysen was toen een hoeve die bewoond werd door Bernt Beckhuysen.
Johan Willem Frederik van Spaen
Als we het hebben over landgoed Beekhuizen dan hebben we het ook over Johan Willem Frederik van Spaen (1746-1827). Hij was namelijk de grondlegger van dit mooie landgoed. Zijn familie had destijds het eigendom van het landgoed Biljoen.
Hotel Beekhuizen
Op de locatie waar tegenwoordig Boutique Hotel Beekhuizen staat, stond vroeger hotel Beekhuizen. De familie van Spaen heeft hotel Beekhuizen in 1844 laten bouwen. Het hotel straalde een Zwitserse chaletstijl uit.
Sint Catharinae Gasthuis
Het Sint Catharina Gasthuis uit Arnhem had gedurende de late middeleeuwen en daarna veel landgoederen, in en rondom Velp, in haar bezit. Zo was dit nonnenklooster in 1635 eigenaar van de boerderijen Groot- en Klein Beekhuizen.
Landgoed Beekhuizen omstreeks 1823
Op basis van de kaart van J. Willemse uit 1823 kunnen we een kijkje in het verleden nemen. Zichtbaar wordt onder andere de locaties van de attracties van het landgoed, maar ook de drie papiermolens op Beekhuizen krijgen hun plek.
Beekhuizerbeek en de grote vijver
Omdat het water uit een bron komt, is het water van de Beekhuizerbeek erg schoon en heeft een vrij constante temperatuur van ongeveer 8 tot 10 graden Celcius. Het water trekt een bijzondere flora en fauna aan. Zo komt in het aanliggende bronbos het zeldzame paarbladig goudveil voor.
Schietbaan
Achter die verhoging lopen twee wallen, over een lengte van ongeveer 250 meter, richting het bos. Dit is een oude schietbaan die ongeveer 200 jaar geleden is aangelegd. De Velpsche Schuttersvereniging gebruikte deze schietbaan voor hun schietoefeningen.
Keienberg en de Ossenberg
Met een hoogte van ongeveer 50 meter is de Keienberg een redelijk hoge heuvel aan de rand van de stuwwal in Velp. Vanuit toponymisch oogpunt gezien heeft er in het verleden waarschijnlijk een grote kei bovenop de heuvel gelegen.
Flora en fauna van landgoed Beekhuizen
Vanwege de combinatie van loofbos, naaldbomen, heide en stilstaand- en stromend water komt er op landgoed Beekhuizen een rijke fauna voor. Vooral voor vogels is het gebied erg geschikt.
Zoelplek
Zoelplekken zijn locaties waar water en modder blijft staan en die door wilde zwijnen worden gebruikt om te baden. Dit baden heeft een belangrijke functie, namelijk het verwijderen van schadelijke parasieten die in de vacht van het wilde zwijnen leven.
Philemon en Baucis
Tussen Boutique Hotel Beekhuizen en het afdalende pad naar het watervalletje van de Beekhuizerbeek staan de twee eiken Philemon en Baucis. De eiken hebben de respectabele leeftijd van ongeveer 500 jaar.
Bronbos
Aan de oostzijde, net voor de grote vijver, ligt een bijzonder bosgebiedje, namelijk een bronbos. Het bijzondere hieraan is dat dit stukje bos op een bron ligt. Het water uit die bron bevat veel zuurstof en voedsel en heeft een hoge PH-waarde (dus een lage zuurgraad).
Watermolens aan de Beekhuizerbeek
Vanaf de bron van de Beekhuizerbeek tot aan het uitmonden in de IJssel zijn hier in de loop der tijd zes of zeven watermolens in gebruik geweest. Deze molens dienden voor de productie van papier en het malen van koren.
Insprong
Om het de hertachtigen gemakkelijker te maken, worden er hertensprongen aangebracht. Hieronder een voorbeeld van een insprong op het landgoed Beekhuizen. Via de oplopende wand kunnen de herten gemakkelijk .......
Wandelroute
Via de IVN route app kunt u gratis een mooie route, die loopt door landgoed Beekhuizen, downloaden. Tijdens de 6,4 kilometer lange wandeling komt u in aanraking met de meeste onderwerpen die op deze pagina over landgoed Beekhuizen worden vermeld.
Omgeving net buiten landgoed Beekhuizen
Hotel de Roskam
Aan de Arnhemsestraatweg, de route tussen Arnhem en Zutphen, ligt hotel De Roskam. Op deze plek stond al in 1634 een herberg en in 1688 stond er een herberg met de naam ‘In het Nest’.
Boerderij Herikhuizen
In 1365 wordt de naam Herikhuizen voor het eerst schriftelijk vermeld. Dit in een document waarin Aleijt van Herinchusen goederen overdraag die voortkomen uit de nalatenschap van haar vader.
Bron op de Zijpenberg
De Zijpenbergse bron is een hevelbron. Bij een hevelbron is er sprake van een bekken met een bodemlaag die geen water doorlaat. Door regenval loopt het bekken vol en komt de waterspiegel na verloop van tijd bol te staan.
Wildwal en wildgraaf
In het gebied tussen landgoed Beekhuizen en landgoed Heuven zijn nog steeds de overblijfselen van een wildwal goed te zien. Dat is de Arnhemse wildgraaf die in de 17e eeuw is aangelegd en de liep van Oosterbeek tot aan De Steeg/Dieren.
Boerderij Het Klaphek en de Kamerdalseberg
Onderaan de Kamerdalseberg ligt de in 1906 gebouwde ontginningsboerderij ‘Het Klaphek’. Een ontginningsboerderij is een boerderij van waaruit woeste gronden werden ontgonnen, dat wil zeggen de grond werd voor landbouw (akkerbouw) geschikt gemaakt.
De Helsberg
De Helsberg is een stuwwalheuvel die ligt tussen de parkeerplaats bij de S-bocht en het Kleigat. De hoogte van de Helsberg is ruim 80 meter. De naam heeft de Helsberg te danken aan de veronderstelling dat deze heuvel in vroegere tijden een magische cq. heilige functie had.