Beekhuizen

landgoed Beekhuizen

Landgoed Beekhuizen is een parkachtig landgoed met een rijke historie en waar cultuurhistorie en natuur goed samengaan. De oude en statige beuken, samen met de pittoreske vijver en de Beekhuizense beek, geven landgoed Beekhuizen een weldadige en tegelijkertijd een rustgevende uitstraling. Landgoed Beekhuizen is in eigendom van Natuurmonumenten.

Historie

De historie van de naam Beekhuizen gaat ver terug in de tijd. Reeds ca. 1420 wordt ‘Beckhuysen’ genoemd in het Tijnsboek van het nonnenklooster in Elten. Beckhuysen was toen een hoeve die bewoond werd door Bernt Beckhuysen.

LEES MEER .........

hotel beekhuizen 1850
Boerderijen Groot- en Klein Beekhuizen
schets uit 1846
de grote cascade 1768-1800

Johan Willem Frederik van Spaen

Als we het hebben over landgoed Beekhuizen dan hebben we het ook over Johan Willem Frederik van Spaen (1746-1827). Hij was namelijk de grondlegger van dit mooie landgoed. Zijn familie had destijds het eigendom van het landgoed Biljoen.

LEES MEER .........

Hotel Beekhuizen

Op de locatie waar tegenwoordig Boutique Hotel Beekhuizen staat, stond vroeger hotel Beekhuizen. De familie van Spaen heeft hotel Beekhuizen in 1844 laten bouwen. Het hotel straalde een Zwitserse chaletstijl uit.

LEES MEER .........

hotel beekhuizen 1859-1860
Sint Catharinae Gasthuis uit Arnhem 1850

Sint Catharinae Gasthuis

Het Sint Catharina Gasthuis uit Arnhem had gedurende de late middeleeuwen en daarna veel landgoederen, in en rondom Velp, in haar bezit. Zo was dit nonnenklooster in 1635 eigenaar van de boerderijen Groot- en Klein Beekhuizen.

LEES MEER .........

Landgoed Beekhuizen omstreeks 1823

Op basis van de kaart van J. Willemse uit 1823 kunnen we een kijkje in het verleden nemen. Zichtbaar wordt onder andere de locaties van de attracties van het landgoed, maar ook de drie papiermolens op Beekhuizen krijgen hun plek.

LEES MEER .........

de salon, bron: Gelders Archief
uitsnede kaart landgoed beekhuizen 1823, bron: Gelders Archief
philemon en baucis, bron: Gelders Archief
Beekhuizerbeek

Beekhuizerbeek en de grote vijver

Omdat het water uit een bron komt, is het water van de Beekhuizerbeek erg schoon en heeft een vrij constante temperatuur van ongeveer 8 tot 10 graden Celcius. Het water trekt een bijzondere flora en fauna aan. Zo komt in het aanliggende bronbos het zeldzame paarbladig goudveil voor.

LEES MEER .........

Schietbaan

Achter die verhoging lopen twee wallen, over een lengte van ongeveer 250 meter, richting het bos. Dit is een oude schietbaan die ongeveer 200 jaar geleden is aangelegd. De Velpsche Schuttersvereniging gebruikte deze schietbaan voor hun schietoefeningen.

LEES MEER .........

schietbaan velp
bank op de keienberg

Keienberg en de Ossenberg

Met een hoogte van ongeveer 50 meter is de Keienberg een redelijk hoge heuvel aan de rand van de stuwwal in Velp. Vanuit toponymisch oogpunt gezien heeft er in het verleden waarschijnlijk een grote kei bovenop de heuvel gelegen.

LEES MEER .........

Flora en fauna van landgoed Beekhuizen

Vanwege de combinatie van loofbos, naaldbomen, heide en stilstaand- en stromend water komt er op landgoed Beekhuizen een rijke fauna voor. Vooral voor vogels is het gebied erg geschikt.

LEES MEER .........

Boommarter
Japanse-larix-(Larix-kaempferi)
Zoelplek-met-wilde-zwijnen-Sus-scrofa

Zoelplek

Zoelplekken zijn locaties waar water en modder blijft staan en die door wilde zwijnen worden gebruikt om te baden. Dit baden heeft een belangrijke functie, namelijk het verwijderen van schadelijke parasieten die in de vacht van het wilde zwijnen leven.

LEES MEER .........

Philemon en Baucis

Tussen Boutique Hotel Beekhuizen en het afdalende pad naar het watervalletje van de Beekhuizerbeek staan de twee eiken Philemon en Baucis. De eiken hebben de respectabele leeftijd van ongeveer 500 jaar.

LEES MEER .........

philemon en baucis 1930
bronbos

Bronbos

Aan de oostzijde, net voor de grote vijver, ligt een bijzonder bosgebiedje, namelijk een bronbos. Het bijzondere hieraan is dat dit stukje bos op een bron ligt. Het water uit die bron bevat veel zuurstof en voedsel en heeft een hoge PH-waarde (dus een lage zuurgraad).

LEES MEER .........

Watermolens aan de Beekhuizerbeek

Vanaf de bron van de Beekhuizerbeek tot aan het uitmonden in de IJssel zijn hier in de loop der tijd zes of zeven watermolens in gebruik geweest. Deze molens dienden voor de productie van papier en het malen van koren.

LEES MEER .........

waterval kasteel biljoen
keienberg met papiermolen
papiermolen keienberg 1920-1930

Insprong

Om het de hertachtigen gemakkelijker te maken, worden er hertensprongen aangebracht. Hieronder een voorbeeld van een insprong op het landgoed Beekhuizen. Via de oplopende wand kunnen de herten gemakkelijk .......

LEES MEER .........

Insprong, zijde van het gewenste gebied
wandelroute landgoed Beekhuizen

Wandelroute

Via de IVN route app kunt u gratis een mooie route, die loopt door landgoed Beekhuizen, downloaden. Tijdens de 6,4 kilometer lange wandeling komt u in aanraking met de meeste onderwerpen die op deze pagina over landgoed Beekhuizen worden vermeld.

LEES MEER .........

Omgeving net buiten landgoed Beekhuizen

 

Roskam 2019

Hotel de Roskam

Aan de Arnhemsestraatweg, de route tussen Arnhem en Zutphen, ligt hotel De Roskam. Op deze plek stond al in 1634 een herberg en in 1688 stond er een herberg met de naam ‘In het Nest’.

LEES MEER .........

Boerderij Herikhuizen

In 1365 wordt de naam Herikhuizen voor het eerst schriftelijk vermeld. Dit in een document waarin Aleijt van Herinchusen goederen overdraag die voortkomen uit de nalatenschap van haar vader.

LEES MEER .........

Boerderij Herikhuizen
bron op de zijpenberg

Bron op de Zijpenberg

De Zijpenbergse bron is een hevelbron. Bij een hevelbron is er sprake van een bekken met een bodemlaag die geen water doorlaat. Door regenval loopt het bekken vol en komt de waterspiegel na verloop van tijd bol te staan.

LEES MEER .........

Wildwal en wildgraaf

In het gebied tussen landgoed Beekhuizen en landgoed Heuven zijn nog steeds de overblijfselen van een wildwal goed te zien. Dat is de Arnhemse wildgraaf die in de 17e eeuw is aangelegd en de  liep van Oosterbeek tot aan De Steeg/Dieren.

LEES MEER .........

Reconstructie van een wildwal bovenaan de Snippendaalseweg
Reconstructie van een wildwal bovenaan de Snippendaalseweg
Wild-zwijn,-Sus-scrofa
Het klaphek

Boerderij Het Klaphek en de Kamerdalseberg

Onderaan de Kamerdalseberg ligt de in 1906 gebouwde ontginningsboerderij ‘Het Klaphek’. Een ontginningsboerderij is een boerderij van waaruit woeste gronden werden ontgonnen, dat wil zeggen de grond werd voor landbouw (akkerbouw) geschikt gemaakt.

LEES MEER .........

De Helsberg

De Helsberg is een stuwwalheuvel die ligt tussen de parkeerplaats bij de S-bocht en het Kleigat. De hoogte van de Helsberg is ruim 80 meter. De naam heeft de Helsberg te danken aan de veronderstelling dat deze heuvel in vroegere tijden een magische cq. heilige functie had.

LEES MEER .........

Helsberg