Rozen

Rozenfamilie (Rosaceae)

De rozenfamilie is een grote familie die wereldwijd wel zo’n 4.000 soorten telt, bestaande uit kruiden, struiken en bomen. De mens kweekt vaak planten uit deze familie voor de sier, maar ook vruchtdragende soorten zoals de appel, aardbei, peer en pruim behoren tot de rozenfamilie.

Plantkenmerken: de bladeren staan meestal verspreid en zijn vaak voorzien van steunblaadjes. Daarnaast is het blad enkelvoudig of samengesteld.
Bloem en geslachtskenmerken: de bloemen zijn regelmatig, meestal tweeslachtig en vaak voorzien van vijf kelk- en kroonbladeren. In sommige gevallen ontbreken de kroonbladeren of is er een bijkelk aanwezig. Het vruchtbeginsel is onderstandig. Het aantal meeldraden loopt uit van één tot vele.
Vrucht: de vruchten kunnen bestaan uit dop-, bes-, steen- of kokervruchten. Soms is er sprake van een schijnvrucht, zoals bij de aardbei.

Classificatie: Rozen (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

Bekijk de rozen planten van de Veluwezoom

geel nagelkruid
groot nagelkruid
sleedoorn
vijfvingerkruid