Groot nagelkruid

Groot nagelkruid (Geum macrophyllum)

groot nagelkruid

Wat zijn de kenmerken van Groot nagelkruid?

Omschrijving: Groot nagelkruid (Geum macrophyllum) is een inheemse vaste plant in Nederland, die voornamelijk te vinden is in vochtige bossen, langs beekoevers en in moerassige gebieden. De plant bereikt hoogtes van 60 tot 120 cm en kenmerkt zich door zijn getande bladeren en opvallende, felgele bloemen met vijf kroonblaadjes. Groot nagelkruid trekt diverse insecten aan, waaronder vlinders zoals het oranjetipje en hommels. Een opvallende eigenschap van deze plant is de vorm van zijn vruchten, die lijken op nagels en daarmee de naam "nagelkruid" rechtvaardigen. Deze klauwachtige zaaddozen zijn uniek voor Groot nagelkruid en dragen bij aan de verspreiding van zaden.

Voorkomen: is een overblijvende plant die vooral voorkomt in beschaduwde omgevingen met vochtvasthoudende en voedselrijke grond zoals parken, bosranden en de randen van paden

Levensduur: meerjarig

Grootte: 60-120 cm

Stengel: behaard en rechtopstaand

Bloemen: geel

Bloeiperiode: mei-augustus

Voortplanting: tweeslachtig en een dopvrucht

Classificatie: Nagelkruid (geslacht) – Rozen (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

 

Hoe herken je Groot nagelkruid?