Sleedoorn

Sleedoorn (Prunus spinosa)

sleedoorn

De Sleedoorn (Prunus spinosa) is een inheemse struik die veel voorkomt in Nederland. Deze struik, behorend tot de rozenfamilie, gedijt vooral in zowel loofbossen als langs bosranden, heidevelden en houtwallen. De Sleedoorn staat bekend om zijn stekelige takken en bloeit vroeg in het voorjaar met witte bloemen die een zoete, aangename geur verspreiden. Na de bloei verschijnen donkerblauwe, bijna zwarte vruchten, die in de nazomer rijpen.

De Sleedoorn trekt verschillende insecten aan, waaronder bijen en vlinders zoals het klein geaderd witje en de citroenvlinder, die profiteren van de nectarrijke bloemen. De struik heeft een belangrijke rol in de levenscyclus van de gehakkelde aurelia, omdat de bladeren dienen als voedselplant voor de rupsen van deze vlinder.

Een opvallend kenmerk van de Sleedoorn is zijn vermogen om dichte, ondoordringbare struwelen te vormen, die vaak dienen als broedplaatsen voor vogels en schuilplaatsen voor kleine zoogdieren. Daarnaast wordt de struik soms gebruikt voor het maken van haag- en hekwerk vanwege de stekelige takken, die een effectieve natuurlijke barrière vormen.

Classificatie: Prunus (geslacht) – Rozen (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

 

Hoe herken je de sleedoorn?