Klein geaderd witje (Pieris napi)

Klein geaderd witje (Pieris napi)

Waarschijnlijk-Klein-geaderd-witje-(Pieris-napi)

Het klein geaderd witje is een algemene veel voorkomende vlinder in Nederland en op de Veluwezoom. De generatie die leeft tijdens het voorjaar hebben opvallende aders, waarbij de aders op de onderkant van de achtervleugel grijsgroen bestoven zijn. De zomergeneratie zijn minder kenmerkend en soms moeilijk van het klein koolwitje te onderscheiden. Het mannetje is van het vrouwtje te onderscheiden doordat deze op de bovenkant van de voorvleugel één donkere/zwarte vlek heeft. Het vrouwtje heeft er twee. Het klein geaderd witje kan je zien vliegen van maart tot in september/oktober, verdeeld over twee tot vier generaties. Bij slechte weersomstandigheden is het aantal generaties lager dan bij goede/warme weersomstandigheden.

De vlinders zetten de eitjes af aan de onderkant van hun waardplanten, zoals de pinksterbloem, look-zonder-look en de veldkers. De rupsen kan je tegenkomen van mei t/m begin oktober. De winter overbrugt deze vlinder als pop, vaak hangend tegen een object zoals een stam, tak of steen.

Classificatie: Pieris  (geslacht) – Witjes (familie) – Vlinders (orde) – Insecten (klasse) – Geleedpotigen (stam) – Dieren (rijk).