Boerderijen op landgoed Biljoen
Tegenwoordig zijn er nog drie boerderijen te zien die al langere tijd tot het landgoed behoren of hebben behoord. Het gaat om de boerderijen Frankenhof, Elzenhof en de ‘Zwitserse boerderij’.
Boerderij Frankenhof
Vanaf de Zutphensestraatweg, vanaf Velp richting Rheden, zie je boerderij Frankenhof aan de rechterzijde liggen. Deze boerderij stamt uit het begin van de 19e eeuw. Het voorhuis van de boerderij ligt aan de straatzijde en in de beginperiode waren er ook nog twee schaapskooien aanwezig. Tegenwoordig vinden er geen agrarische activiteiten meer plaats.
Boerderij Elzenhof
Boerderij Elzenhof ligt aan dezelfde zijde van de Zutphensestraatweg als de boerderij Frankenhof en dan tussen de Frankenhof en de Biljoense laan in. Waarschijnlijk stond al voor de bouw van kasteel Biljoen hier een boerderij. Op boerderij Elzenhof vinden nog steeds agrarische activiteiten plaats.
De 'Zwitserse boerderij'
De Zwitserse boerderij dateert oorspronkelijk uit 1829 en was in zijn geheel gebouwd in de chaletstijl. Deze stijl was in die tijd erg populair in Nederland. Andere chalet stijl voorbeelden uit onze omgeving zijn voormalig hotel Beekhuizen en voormalig hotel de Roskam. In 1963 brandde de Zwitserse boerderij af en werd herbouwd. De huidige boerderij heeft nog een paar kenmerken van de chaletstijl overgehouden.
Overige hoeven
Naast de boerderijen Frankenhof, Elzenhof en de 'Zwitserse boerderij' heeft landgoed Biljoen in het verleden ook nog andere hoeven gekend. Zo hebben de hoeven de Charlottenburg en het Gasthuysgoet (ook wel Het Gasthuis en ’t Grimmersgoed genoemd) ooit tot landgoed Biljoen behoord. De hoeve ‘het Gasthuysgoet’ wordt vermeld op een kaart van Nicolaas van Geelkercken uit 1634. Graaf van Stirom was toen eigenaar van het Gasthuysgoet. In 1788 werd de hoeve verkocht aan Baron J.F.W. van Spaen en in 1961 is de Gashuysgoet afgebroken. Hieronder een kaart uit 1635 met daarop het Gasthuysgoet vermeld. De locatie van hoeve Charlottenburg is onzeker, waarschijnlijk heeft die oosterlijker gelegen dan boerderij Frankenhof. Ongeveer ten hoogte van de oprit van de toegangsweg naar de A348.
Gasthuysgoet op kaart uit 1635
Hieronder een kaart uit 1635 van Niclaes en Isack van Geelkerck, bron: Gelders Archief. Zij hebben deze kaart vervaardigd in opdracht van het St. Catharinae gasthuis te Arnhem. Links onderin op de kaart, bij de rode pijl, wordt de hoeve 'Gasthuysgoet' weergegeven.