Ree

Reebok,-Capreolus-capreolus

Reebok (Capreolus capreolus)

Ree (Capreolus capreolus)

Het Ree is een veel voorkomende verschijning op de Veluwezoom. Kom je tijdens een wandeling een ree tegen, die jou aankijkt en blijft staan? Wandel dan rustig door en bekijk de ree aandachtig. Vaak is het zo dat als je stil gaat staan, de ree onraad ‘ruikt’ en wegvlucht.

Algemene informatie over het ree

Het ree is familie van de herten (Cervidae) en heeft de grootte van een grote hond. De schofthoogte bedraagt ongeveer 70 centimeter. Het vrouwtje kan een gewicht bereiken van 18 tot 27 kg en het mannetje 20 tot 30 kg. Het mannetje wordt de bok en het vrouwtje de geit genoemd. Meestal bevalt de geit van  2 jongen (kalfjes), maar het kunnen er ook 1 of 3 zijn. De paartijd vindt plaats in de maanden juli en augustus en het duurt dan ongeveer 10 maanden voordat de kalfjes geboren worden. In de zomer is de vacht van het ree roodbruin (daarom de benaming roodwild) en deze veranderd s’ winters naar een donkerbruine kleur. Reeën hebben een opvallende witte spiegel, waarbij de staart nauwelijks te zien is. De mannetjes dragen een gewei dat uit maximaal 8 takken bestaat.

Leefomgeving van het ree 

Reeën komen op heel veel plaatsen in Nederland voor. Zij kunnen zich goed aanpassen en je kan ze dan ook tegenkomen op plekken zoals: in het bos, in de duinen, op de uiterwaarden en zelfs aan de randen van menselijke bebouwing. Een ree is erg trouw aan zijn of haar territorium en ze blijven dan ook vaak het hele jaar in hetzelfde gebied van ongeveer een vierkante kilometer.

Wat eet het ree?

In tegenstelling tot het edelhert is de ree geen grazer. Het is meer een ‘snoeper’ die vooral de zachte en voedzame delen van bomen en planten opeet. Hierbij moet je denken aan plantdelen zoals blaadjes, knoppen, kruiden en zachte grassoorten. Daarnaast eet het ree ook bessen, eikels, beukennootjes en soms ook paddenstoelen. Het ree is een herkauwer en neemt dan ook de tijd om het voedsel te vermalen.

Weetjes over het ree

  • Classificatie: Capreolus (geslacht) – Hertachtigen (familie) – Evenhoevigen (orde) – Zoogdieren (klasse)
  • Ieder jaar gedurende de winterperiode verliest de reebok zijn gewei. Deze groeit daarna weer aan en is omstreeks maart/april weer uitgegroeid.
  • In Nederland leven ongeveer 100.000 reeën, waarvan er ieder jaar ongeveer 15.000 door jagers worden afgeschoten.
  • Gedurende het voorjaar leven mannetjes en vrouwtjes reeēn afzonderlijk van elkaar. De periode daarbuiten leven ze in kleine groepen (ook wel sprongen genoemd).
Ree-geit-Capreolus-capreolus

Ree-geit (Capreolus  capreolus)