Das

Das (Meles meles)

Das (Meles meles)

Das (Meles meles)

De das is een zoogdier die je niet zo vaak tegenkomt. Ze komen best veel voor op de Veluwezoom, maar dassen zijn vaak s’ nachts en in de schemering actief. Ze gaan dan op zoek naar voedsel en struinen alles af. Dat doen ze zelfs in de tuinen van de aan de bosrand gelegen woningen.

Algemene informatie over de das

De das heeft een wat gedrongen gestalte en een zilvergrijze vacht. De kop is wit met zwarte strepen van opzij. De poten van de das zijn kort en hij heeft een korte maar brede staart. Aan de tenen van de das zitten lange en gekromde nagels, hiermee kan hij goed graven. Een mannetjes das kan wel 17 kg zwaar worden en gedurende de herfst bouwt de das nog extra gewicht op om de winter goed door te kunnen komen. Een mannetjes das noemt men een ‘beer’ een een vrouwtje een ‘zeug’.

Leefomgeving van de das

De das komt voor in bijna heel Europa. In Nederland heb je de grootste kans om een das tegen te komen op de Veluwe en Veluwezoom, Brabant en Zuid-Limburg. De leefomgeving van de das is best divers. Zo kan je de das vinden in bosgebieden, maar ook op meer open terreinen, zoals heide-, akker- en weidegebieden. Daarbij is het belangrijk dat er voldoende dekkingsmogelijkheden zijn. Dassen bouwen een uitgebreid hol, dat men een dassenburcht noemt. Een dassenburcht is ruimer dan een vossenhol en kan soms wel 5 meter diep zijn.

Wat eet een das?

Dassen zijn echte alleseters (omnivoren). Alles wat voor hun neus komt en eetbaar is, gaat hun maag in. Het zijn geen goede jagers, want daarvoor maken ze teveel lawaai tijdens hun scharreltochten naar voedsel. Prooien die ze wel te pakken krijgen zijn regenwormen, slakken, knaagdieren en diverse soorten van insecten. Daarnaast eten ze ook plantaardig voedsel zoals: eikels, kastanjes, wortels van planten en paddenstoelen.

Weetjes over de das

  • Classificatie: Meles (geslacht) – Marterachtigen (familie) – Roofdieren (orde) – Zoogdieren (klasse)
  • De das houdt ook een soort winterslaap. Hiervoor wordt in de dassenburcht een kamer bekleedt met bladeren en mos. In tegenstelling tot veel andere dieren, die een winterslaap houden, daalt de lichaamstemperatuur en de hartslag niet sterk. Eigenlijk houden ze gewoon een diepe slaap.
  • Het territorium van een das is ongeveer 40 hectare groot.
  • Dassen hebben in Nederland geen natuurlijke vijanden. De meeste dassen komen om door het verkeer, ongeveer 700 per jaar.
  • Dassen wroeten, net als wilde zwijnen, onder het gras naar larven. De stukken die ze daarbij omploegen zijn echter een stuk kleiner dan bij zwijnen. Je kan daardoor goed constateren of er zwijnen of dassen bezig zijn geweest.
Das (Meles meles)

Das (Meles meles)

 

zoogdieren