Zwarte specht

Zwarte specht man (Dryocopus martius)

Zwarte specht man (Dryocopus martius) en de ovale nestopening

Zwarte specht (Dryocopus martius)

De zwarte specht is een schuwe standvogel die het liefst uit de buurt van mensen blijft. De lengte bedraagt gemiddeld zo’n 46 cm en dat is ongeveer de grootte van een kraai. De zwarte specht is zwart van keur en heeft boven op de kop een rode vlek. Bij het mannetje zit de rode vlek op de gehele bovenkant van de kop en bij het vrouwtje is het een kleinere rode vlek aan de achterkant van de kop. In tegenstelling tot andere spechten vliegt de zwarte specht niet golvend, maar in een rechte lijn.

Leefomgeving van de zwarte specht

De zwarte specht komt op de Veluwe en de Veluwezoom verspreid, maar regelmatig voor. Ze hebben best een groot territorium. Ze komen voor in naaldbossen, het liefst afgewisseld met bomen zoals de beuk en de eik, want daarin hakken ze bij voorkeur hun holtenest in uit. Als de beuk en eik niet aanwezig zijn, doen ze dan ook wel in de grove den en douglasspar. 

Wat eet de zwarte specht?

De aanwezigheid van jong naaldhout en dood hout is belangrijk voor de zwarte specht. Rondom jong naaldhout zitten vaak houtmieren die gegeten worden en uit het dode hout peuteren ze de larven van vooral kevers.

Roep en zang van de zwarte specht

In zijn vlucht laat de zwarte specht een kruuk-kruuk-kruuk geluid horen en vanuit de zit een geluid dat klinkt als Hièèh. In het (vroege)voorjaar kan je van de zwarte specht ook een lachend geluid verwachten, enigszins lijkend op de groene specht. De roffel van de zwarte specht is overtuigend, lang en klinkt hard en lijkt wel op het geluid van een machinegeweer.

Weetjes over de zwarte specht

  • Classificatie: Dryocopus (geslacht) – spechten (familie) – spechtvogels (orde) – vogels (klasse)
  • De zwarte specht hakt zijn nest bij voorkeur in een oudere beuk of een eik. In naaldbossen wordt ook de grove den en douglasspar gebruikt. De ingang van het holtenest is ovaalvormig. Meestal maakt de zwarte specht ieder jaar een nieuw holtenest en gebruikt vaak verschillende nesten voor broeden en slapen. Nesten die door de zwarte specht verlaten zijn, worden vaak gebruikt door de boommarter en de bosuil.
  • Tussen maart en mei begint de zwarte specht met het broeden en gemiddeld bestaat een legsel uit 4 eieren.
Zwarte specht man en vrouw (Dryocopus martius)

Zwarte specht man en vrouw (Dryocopus martius). Het vrouwtje heeft de kleinere rode vlek op de achterkant van de kop.

 

vogels