Staartmees

Staartmees-(Aegithalos-caudatus)

Staartmees (Aegithalos caudatus)

De staartmees is een klein vogeltje met een lengte van ongeveer 14 cm en dat is inclusief de staart van 8 cm. Het gewicht bedraagt ongeveer 8 gram. Staartmezen zien er vaak wat opgezet uit als een bolletje wol. Met dat in combinatie met de lange staart kan je de staartmees snel herkennen. De kop is wit en er loopt een zwarte band boven het oog. De buik en de zijkant zijn rozig van kleur. Het mannetje en het vrouwtje zijn qua uiterlijk identiek.

Leefgebied van de staartmees

Loof- en gemengde bossen met een goede onderbegroeiing zijn gebieden waar staartmezen het liefst verblijven. Het liefst nog gecombineerd met open plekken. Daarnaast kan je ze ook tegenkomen in parken en tuinen.

Wat eet de staartmees

De staartmees is een insecteneter. Met zijn kleine zwarte puntige snavel pikt hij rupsen, insecten en spinnetjes van de takken van struiken en bomen. Gedurende de winter, als er weinig insecten zijn, eet de staartmees ook zaden. En zitten ze in de buurt van tuinen met een voedertafel, dan is er een grote kans dat ze de vetbol consumeren.

Roep en zang van de staartmees

De staartmees herken je aan zijn herhaald tsirrp.

Weetjes over de staartmees

  • Classificatie: Aegithalos (geslacht) – staartmezen (familie) – zangvogels (orde) – vogels (klasse)
  • Staartmezen zijn sociale dieren, die vaak in groepjes van 10 tot 20 individuen met elkaar optrekken. Bij het verplaatsen, wachten ze vaak op achterblijvers totdat de groep compleet is.
  • het nest van staartmezen bestaat uit een gesloten en bolvormig nest. Ze bouwen hun nest op hoofdzakelijk met mossen en korstmossen.
  • Het broedseizoen van staartmezen ligt ongeveer in april en mei. Ze broeden per seizoen een legsel uit dat bestaat uit ongeveer 10 eitjes. Vaak helpen andere staartmezen mee bij het grootbrengen van de jongen. de ‘helpers’ zijn meestal volwassen geworden jongen uit het vorige broedsel van de man. Soms zijn er wel acht ‘helpers’. Dit geeft aan dat het sociale dieren zijn en deze eigenschap helpt om de soort te doen overleven.
  • Staartmezen kunnen niet goed tegen koude en bij strenge vorst kunnen ze bevriezen. Vaak zitten ze dan ’s nachts dicht tegen elkaar aan om elkaar warm te houden.
Staartmees-(Aegithalos-caudatus caudatus)

Staartmees-(Aegithalos-caudatus caudatus). Deze staartmees heeft een geheel witte kop en is een ondersoort die in het hoge noorden van Europa broedt en soms ’s winters in Nederland te zien is.