Slobeend (Spatula clypeata)
De slobeend heeft een grootte van ongeveer 50 cm, dit met een spanwijdte van ongeveer 75 cm. Hun brede lepelvormige snavel gebruiken ze om voedsel te zoeken. Dit doen ze door hun snavel zijwaarts door het water te bewegen. Slobeenden worden gemiddeld zo’n 3 jaar oud.
Waar leeft de slobeend?
De slobeend is een in Nederland algemeen voorkomende eend, waarbij de meeste exemplaren zomervogels zijn. Een kleiner deel is wintergast bij ons en de meeste slobeenden kun je waarnemen tijdens de trek. Als leefgebied hebben ze een voorkeur voor plassen, vijvers, meren en moerassen.
Wat eet de slobeend?
Het voedsel van de slobeend bestaat hoofdzakelijk uit ongewervelde diertjes zoals waterslakken. Ze eten echter ook zaden en waterplanten. Hun brede lepelvormige snavel gebruiken ze voor het foerageren. Hierbij bewegen ze hun snavel zijwaarts door het, meestal ondiepe water, en bemachtigen zo de waterdiertjes en zaden.
Hoe herken je de slobeend?
De buik en de flanken van het mannetje hebben een roodbruine kleur en de borst is wit. De kop van het mannetje heeft een glanzende groene kleur. Het vrouwtje heeft een bruin verenkleed dat is voorzien van donkere strepen en vlekken. Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben een brede snavel.
Weetjes over de slobeend
- Classificatie: Spatula (geslacht) – Eendachtigen (familie) – Eendvogels (orde) – Vogels (klasse).
- Slobeenden bouwen hun nest in de dichte begroeiing van de oevers of op eilandjes.
- Tijdens het broedseizoen zijn slobeenden erg territoriaal.