Oeverloper

oeverloper

Oeverloper (Actitis hypoleucos )

Met zijn lichaamsgrootte van rond de 20 cm is de oeverloper ongeveer net zo groot als de witgat, waar ze ook wel op lijken. Oeverlopers broeden in heel kleine aantallen in Nederland en staan dan ook op de rode lijst. Bij ons komen ze vooral als doortrekker voor.

Waar leeft de oeverloper?

Oeverlopers broeden hoofdzakelijk in Noord- en Noordoost Europa. Bij ons komen ze vooral als doortrekker voor tijdens hun trek van en naar hun broedgebieden en overwinteringsgebieden. Overwinteren doen ze vooral in Afrika ten zuiden van de Sahara. Zoals de naam al aangeeft komen ze vooral voor aan de oevers van rivieren, meren en waterplassen.

Wat eet de oeverloper?

Het voedsel van oeverlopers bestaat hoofdzakelijk uit geleedpotigen zoals insecten, slakjes, en wormen. Daarnaast eten ze ook wel kikkervisjes en kleine visjes. Oeverlopers zijn meestal alleen tijdens hun zoektocht naar voedsel.

Hoe herken je de oeverloper?

Bij het verenkleed zijn de bovenzijde en de borst grijsbruin van kleur inclusief een donker gekleurde tekening. De onderzijde van het lichaam is wit. Daarbij is er een wit vlak aanwezig tussen de vleugels en de borst en is er een witte vleugelstreep zichtbaar tijdens de vlucht. De poten zijn kort in vergelijking met de witgat en de bosruiter. Daarnaast vertonen oeverlopers het kenmerkende gedrag van het heen en weer wippen van het achterlijf en de kop tijdens het foerageren.

Weetjes over de oeverloper

  1. Classificatie: Actitis (geslacht) – Strandlopers en snippen (familie) – Steltloperachtigen (orde) – Vogels (klasse).

oeverloper