Nijlgans

nijlgans

Nijlgans (Alopochen aegyptiacus)

De Nijlgans komt oorspronkelijk uit Afrika en is in de Nijldelta in Egypte een algemeen voorkomende eend. De nijlgans lijkt wel op een gans, maar is net als de bergeend, waar die ook aan verwant is, een echte eend. Ook in Nederland wordt de nijlgans steeds algemener. Het ging bij ons om ontsnapte en verwilderde siervogels. Tegenwoordig doen ze het goed in de vrije natuur en komen dan ook steeds meer voor. Nijlganzen worden een kleine 70 cm groot en hebben een spanwijdte van ongeveer 140 cm.

Waar leeft de nijlgans?

In Nederland komen nijlganzen vooral voor in zoetwatermeren, vijvers en waterplassen. De nijlgans is bij ons een standvogel. Een deel van de nijlganzen trekt ’s winters  bij ons weg om al in januari terug te keren voor het broedseizoen.

Wat eet de nijlgans?

Het voedsel van de nijlgans bestaat hoofdzakelijk uit plantenmateriaal zoals bladeren, zaden en gras. Daarnaast eten ze ook wel insecten en andere ongewervelde diertjes.

Hoe herken je de nijlgans?

Het verenkleed van de nijlgans is aan de bovenzijde bruin van kleur en aan de onderzijde lichtgrijs. Kenmerkend is de donkere vlek rondom het oog. De snavel is roze van kleur en heeft zwarte vlekken. De poten van de nijlgans hebben een roze kleur.

Weetjes over de nijlgans

  1. Classificatie: Alopochen (geslacht) – Eendachtigen (familie) – Eendvogels (orde) – Vogels (klasse).
  2. Nijlganzen bouwen hun net op verschillende plekken, zoals in een hol langs de waterkant, in boomgaten of in de vegetatie op de grond.

nijlgans

nijlgans