Kruisbek

Kruisbek (Loxia curvirostra)

Kruisbek (Loxia curvirostra)

Met zijn opvallende gekruisde snavel is de kruisbek een prachtig voorbeeld wat laat zien waartoe de evolutie in staat is. In het verleden heeft deze snavel zich zo ontwikkeld dat de kruisbek hiermee de zaden op een efficiënte wijze uit dennen- en sparrenkegels kan halen. De kruisbek behoort tot de vinkachtigen en is met zijn gemiddelde lengte van 17 cm iets groter dan de vink.

Leefomgeving van de kruisbek

Op de Veluwezoom komt de kruisbek als broedvogel voor in de oude naaldbossen waar bomen staan zoals grove den, douglasspar en fijnspar. Bij slechte weersomstandigheden trekken er, gedurende de herfst en winter, meer kruisbekken vanuit Noord-Europa naar ons toe. In dat soort omstandigheden zijn er in het opvolgende voorjaar ook meer broedparen op de Veluwezoom aanwezig.

 Wat eet de kruisbek?

De kruisbek eet bij voorkeur de zaden van de fijnspar en larix. Daarnaast eten ze ook zaden van andere naaldbomen, vruchten en in het voorjaar insecten.. De gevorkte snavel gebruiken ze om de opening waar de zaden in zitten open te liften, om zo bij het zaad te kunnen komen.

Zang en roep van de kruisbek

Roep
Kruisbekken gebruiken verschillende soorten roepjes, afhankelijk waar ze leven. De meeste kruisbekken op de Veluwezoom laten een glip als vluchtroep en een pjuu als alarmroep horen.

Zang
De zang is meestal luid en bestaat uit verschillende soorten roepjes.

Weetjes over de kruisbek                           

  • Classificatie: kruisbekken (geslacht) – vinkachtigen (familie) – zangvogels (orde) – vogels (klasse)
  • Kruisbekken maken meestal gebruik van vaste drinkplaatsen waar ze vaak in groepsverband hun dorst lessen.
  • De kruisbek is een vroege broeder, meestal van februari t/m april.

drinkende kruisbekken