Huismus

HUISMUS MAN ((Passer domesticus)

HUISMUS MAN

Huismus (Passer domesticus)

De huismus is een echte cultuurvogel die in en nabij de woonomgeving van mensen leeft. De mannetjes en vrouwtjes mis verschillen sterk qua uiterlijk. Zo heeft het hoofd van het mannetje een grijze kruin met bruine zijkanten en grijzige wangen. De snavel is zwart en de daaronder liggende bef ook. Het mussen vrouwtje is egaal bruin van kleur en heeft kenmerkende lichte wenkbrauwstrepen. De snavel is licht van kleur. Volwassen mussen hebben een lengte van 14 tot 18 cm. Huismussen leven in groepjes waarbij ze vaak gebruik maken van dezelfde behuizing.

Leefomgeving van de huismus

Mussen zijn in de loop der tijd uitgegroeid  tot mensenvolgers en leven dan ook in de nabijheid van mensen. In de tijd dat onze landbouwende voorouders vanuit het Nabije Oosten en Noord-Afrika naar Europa trokken, zijn de mussen meegekomen. Leven in de buurt van mensen bood de mus veel voordelen, zoals voedsel op de akkers en bij de graanschuren. Daarbij vonden de mussen voldoende nestgelegenheid onder de daken van hutten, huizen en schuren. Tijdens de grote emigratie van Europeanen naar Amerika, gedurende de tweede helft van de negentiende eeuw kwamen de mussen mee. Nog geen halve eeuw later had de mus zich over heel Noord-Amerika verspreid.

Wat eet de huismus?

De huismus is niet zo kieskeurig qua voedsel. In eerste instantie eet de huismus zaden die in de nabijheid van mensen te vinden zijn, zoals tarwe, gerst en mais. Maar ook zaden van grassen en bijvoorbeeld plantjes zoals muur komen op het menu van de huismus voor. gedurende de periode dat er jongen zijn worden er veel insecten gevangen om de jongen van eiwitrijk voedsel te voorzien. Daarnaast pakt de huismus natuurlijk lekkere dingen van de voedertafels, zoals broodkruimels, etensresten en vetbollen.

Zang en roep van de huismus

Roep

De huismus heeft veel verschillende contact roepen die ze het gehele jaar kunnen laten horen. De contact roep bestaat uit een of twee lettergrepen, waar vaak geen structuur in zit.

  • Contactroep: tsjielp of vjilip
  • Agressieroep onder elkaar: een voortdurend tjèrèrèrèrèrèrèrè
  • Alarmroep bij gevaar vanaf de grond: tjèng-tjèng-tjèng-tjèng
Zang

De zang van de huismus is te horen in de maanden van januari t/m juni.

  • Tijdens de balts laat een huismus verschillende contact roepen horen, echter sneller en luider dan normaal
  • Een voorbeeld tijdens de balts: trilp djelp, tjilip tjuup, vlilip djelp djilip, enz.
  • Groepszang: gezamenlijk laat men veel soorten tjilp geluiden horen

Weetjes over de huismus

  • Classificatie: Passer (geslacht) – Mussen (familie) – Zangvogels (orde) – Vogels (klasse)
  • Het aantal huismussen dat in Nederland broed is de laatste jaren sterk achteruit gegaan. De huismus staat inmiddels op de rode lijst.
  • Huismussen nestelen vaak onder dakpannen van huizen en schuren.
  • Er komen best veel huismussen voor die een of meer witte veertjes hebben. Hierdoor kan je de individuele huismus beter herkennen.
Huismus vrouw (Passer domesticus)

HUISMUS VROUW