Grote lijster

Grote lijster (Turdus viscivorus)

Grote lijster (Turdus viscivorus)

De grote lijster is een wat schuwe vogel die het hele jaar bij ons voorkomt. Met een lengte van 27 cm is de grote lijster een stuk groter dan de merel en de zanglijster. De bovendelen zijn grijsbruin en borst is voorzien van ronde donkere vlekken. De grote lijster kan je onderscheiden ten opzichte van de zanglijster door de grootte, de rondere vlekken op de borst en door de blekere kleuren van de veren.

Leefomgeving van de grote lijster

De grote lijster heeft een voorkeur voor een half open (cultuur)landschap. Je komt ze tegen in gemengde en naaldbossen, bij voorkeur met open plekken. Maar ook in parken, tuinen en bij bosranden kan je grote lijsters verwachten. Grote lijsters komen het hele jaar bij ons voor, maar ze vertonen wel trekgedrag. Vanuit Noord-Europa trekken grote lijsters, in het najaar, naar Zuidwest-Europa, zoals Frankrijk en Spanje. Grote lijsters uit Nederland komen dan vaak in Frankrijk terecht. In februari/maart begint de voorjaarstrek die doorloopt tot in april.

Wat eet de grote lijster?

Gedurende het groeiseizoen staan slakken, wormen, kevers en andere ongewervelde dieren op het menu. Gedurende de herfst en winter eet de grote lijster meer bessen en zaden. Ze staan bekend dat ze verzot zijn op de vruchten van de maretak.

Zang en roep van de grote lijster

Reeds in januari beginnen grote lijsters te zingen. De zang lijkt op die van de merel, maar dan veel harder. Daarnaast is de zang van de grote lijster eenvoudiger en klinkt het rollender.

Weetjes over de grote lijster

  • Classificatie: Turdus (geslacht) – Lijsters (familie) – zangvogels (orde) – vogels (klasse)
  • Net zoals de merel en de zanglijster houdt de grote lijster zijn kop schuin bij het zoeken naar bijvoorbeeld regenwormen. Dan kunnen ze met het ene oog de grond/wormen in de gaten houden. Het andere oog gebruiken ze om bijvoorbeeld roofvogels in de gaten te houden.
  • Eind maart gebint het broedseizoen en grote lijsters maken gedurende het broedseizoen meestal twee legsels met gemiddeld vier eieren per legsel.

Grote lijster (Turdus viscivorus)

 

vogels