Groene specht

Groene specht man (Picus viridis)

Groene specht man (Picus viridis). Het mannetje heeft een rode streep onder het oog.

Groene specht (Picus viridis)

De groene specht is een schuwe maar opvallende verschijning in het bos. Zijn kop is aan de bovenzijde rood en de voorkant zwart. De bovenzijde van zijn lichaam is groen en onderzijde geelgroen met een gele stuit. Het mannetje heeft onder het rode streep en bij het vrouwtje is dit zwart. Van snavelpunt tot einde staart is de lengte gemiddeld ongeveer 34 cm. De groen specht blijft het hele jaar hier en is dus een standvogel. Bij strenge winters sterven er veel groene spechten, want mieren, zijn hoofdvoedsel, is dan moeilijk te vinden. De groene specht staat op de rode lijst van inheemse soorten.

Leefomgeving van de groene specht

De groene specht heeft een voorkeur voor oudere loofbossen, het liefst met een wat open karakter. Ook in landbouwgebieden met hogere bomengroei, parken en grote tuinen kan je de groene specht tegenkomen.

Wat eet de groene specht?

Het voedsel zoekt de groene specht op de grond en bestaat uit insecten en hoofdzakelijk mieren. Met zijn lange kleverige tong vangt deze de mieren en ze kunnen behoorlijk tekeer gaan in een mierennest. Gedurende de zomer zijn ze voorzichtiger om een mierennest te slopen, want dan zijn de mieren veel actiever met het spuiten van mierenzuur. Tijdens het zoeken naar voedsel maken ze vaak kuiltjes in de grond.

Roep en zang van de groene specht

De roep van een groene specht is niet te missen. Het is een lachend kluu-kluu-kluu-kluu en doet een beetje aan een lachende heks denken. Roffelen doet de groene specht niet veel en als die het doet dan is het niet luid.

Weetjes over de groene specht

  • Classificatie: Picus (geslacht) – spechten (familie) – spechtvogels (orde) – vogels (klasse)
  • De vlucht van de groene specht is golvend. 
  • De groene specht maakt nestholtes met een ingang van ongeveer 6 x 7 cm. Het liefst doen ze dat in oudere loofbomen en vaak gebruiken ze hun nest meerdere jaren.
  • De broedtijd is ongeveer van maart t/m juni en het legsel bedraagt ongeveer zes eieren. Zowel het mannetje als het vrouwtje broeden de eieren uit. Na ongeveer 16 dagen komen de jongen uit het ei.
Groene-specht-vrouw-(Picus-viridis)

Groene-specht-vrouw-(Picus-viridis). Het vrouwtje heeft geen rode streep onder het oog. Het is daar zwart.

 

vogels