Familie uilen

Familie uilen (Strigidae)

De familie van uilen (Strigidae) is een familie binnen de orde van uilen (Strigiformes) Uilen zijn solitaire vogels die vooral ‘s nachts actief zijn en dan jagen op prooi. De ogen van uilen zijn daar dan ook volledig op afgestemd. Zo zitten bij de meeste uilen de ogen aan de voorkant van de kop, waardoor ze diepte zien en erg scherp kunnen kijken. De pupil kan bij uilen de geheel breedte van het oog beslaan, hierdoor kunnen ze in het donker veel waarnemen. De eerste uilen ontstonden ongeveer 60 miljoen jaar geleden en zij hebben een gemeenschappelijke voorouder met de nachtzwaluwachtigen en zijn dus niet verwant aan de roofvogels. De uilen kunnen onderverdeeld worden in de families ‘uilen’ en ‘kerkuilen’.

Net als de roofvogels hebben uilen een aantal kenmerken die hun helpen om hun vleesetend bestaan goed uit te kunnen voeren,. Deze kenmerken zijn:

  1. Goede ogen en een goed gehoor om de prooi mee te kunnen lokaliseren.
  2. Een wendbaar en geluidloos vliegvermogen om de prooi mee te kunnen achtervolgen of aan te slaan.
  3. Scherpe klauwen voor het vastpakken en doden van de prooi.
  4. Een kromme puntige snavel om de prooi te kunnen doden en te verscheuren.

Bij uilen ligt het ene oor net iets hoger dan het andere oor. Hierdoor is de afstand tot het geluid van de prooi bij het ene oor net iets anders dan bij het andere oor en kunnen daardoor de prooi perfect lokaliseren. Nadat de uil zijn prooi heeft opgegeten, spuugt deze na ongeveer een paar uur een braakbal uit. In deze braakbal zitten de onverteerbare delen van de prooi, zoals de huid en botjes.

bosuil
ransuil
steenuil