Donkersporig bosviooltje (Viola reichenbachiana)
Wat zijn de kenmerken van het donkersporig bosviooltje?
Omschrijving: het donkersporig bosviooltje (Viola reichenbachiana) is een charmante vaste plant die gedijt in vochtige loofbossen en langs bosranden in Nederland. Met zijn kenmerkende paarse bloemen die bloeien van april tot juni, trekt deze soort vlinders zoals de gehakkelde aurelia en kleine vos, naast bijen en zweefvliegen. De diep paarse, bijna zwarte sporen onder de bloembladen geven de plant zijn specifieke naam. Het donkersporig bosviooltje staat bekend om zijn aanpassingsvermogen aan schaduwrijke omgevingen en gedijt goed onder bladerdaken. Het is een waardevolle aanvulling op natuurlijke habitats en tuinen, waar het een subtiel kleuraccent toevoegt.
Voorkomen: loofbossen, ruigtes, struwelen, graslanden, moerasachtige gebieden
Levensduur: meerderjarig
Grootte: 0,05-0,25 meter
Wortelstelsel: wortelstok, rhizoom
Stengel: liggend
Bladeren: wortelstandig verspreid, rozet, driehoekig, hartvormig met gekartelde bladranden
Bloemen: kleuren in blauw, paars en purper, alleenstaande bloem, tweezijdig symmetrisch met spoor, 5 kroonbladen en 5 kelkslippen, 5 met elkaar vergroeide meeldraden
Bloeiperiode: maart-mei
Voortplanting: tweeslachtig, doosvrucht
Classificatie: Viooltje (geslacht) – Viooltjes (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).