Grote kattenstaart (Lythrum salicaria)
Voorkomen: komt algemeen voor in Nederland en op de Veluwezoom. Dit in gebieden waar de ondergrond nat is en veel voedsel bevat, zoals natte graslanden, wateroevers en vochtige loofbossen.
Omschrijving: de grote kattenstaart heeft een grootte van 0,6 tot 1,2 meter. en is tweeslachtig. De bloemkleuren zijn van paars tot rood en bloeien in een schijnkrans. De bladeren zijn lancetvormig met gave randen en staan in kransen, tegenoverstaand en kruisgewijs.
Bloeitijd: juni t/m september
Bijzonderheden: De bloemen worden door insecten bezocht. Deze brengen het stuifmeel van de ene naar de andere bloem. De grote kattenstaart kent een bijzondere truc om zelfbestuiving te voorkomen en deze truc staat bekende onder de naam ‘tristylie’. Dit komt erop neer dat bij planten met langstijlige bloemen de kransen van de meeldraden korter zijn dan de stijl en bij planten met kortstijlige bloemen zijn de kransen van de meeldraden langer dan de stijl. Bij planten die middellange bloemstijlen hebben, zijn de meeldraden uit de ene krans korter dan de stijl en de meeldraden uit de andere krans langer dan de stijl. Zo wordt zelfbestuiving voorkomen.
Classificatie: Kattenstaart (geslacht) – Kattenstaarten (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).