Muskuskaasjeskruid

Muskuskaasjeskruid (Malva moschata)

muskuskaasjeskruid

Wat zijn de kenmerken van muskuskaasjeskruid ?

Omschrijving: muskuskaasjeskruid (Malva moschata) is een inheemse vaste plant in Nederland die gedijt in zonnige graslanden, bermen en wegbermen. Met zijn opvallende, lichtroze tot paarse bloemen trekt het Muskuskaasjeskruid verschillende vlinders, waaronder het Oranje zandoogje en kleine vos, aan. Ook bijen en zweefvliegen vinden hun weg naar de nectarrijke bloemen. Typerend voor deze plant is de muskusachtige geur die vrijkomt wanneer de bladeren worden gewreven, vandaar de naam. Het Muskuskaasjeskruid staat bekend om zijn medicinale eigenschappen en werd vroeger gebruikt voor diverse kwalen. In de Nederlandse flora voegt deze plant een vleugje kleur en geur toe aan diverse natuurlijke habitats.

Voorkomen: is een inheemse plant die vooral voorkomt in omgevingen zoals akkers, graslanden, kapvlakten en ruderale terreinen

Levensduur: meerjarig

Grootte: 0,3-0,7 meter

Wortelstelsel: hoofd- en bijwortels, penwortel

Stengel: rechtopstaand, hol, behaard

Bladeren: handvormig, ingesneden, vijftallig en een veersletige en gelobde bladrand

Bloemen: roze, regelmatig, 5 kroon- en kelkbladen, 20 met elkaar vergroeide meeldraden en bovenstandige vruchtbeginsels

Bloeiperiode: juli-september

Voortplanting: tweeslachtig, splitvrucht, dopvrucht

Classificatie: Kaasjeskruid (geslacht) – Kaasjeskruid (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

 

Hoe herken je muskuskaasjeskruid?