Kaasjeskruid

Kaasjeskruidfamilie (Malvaceae)

De plantenfamilie Kaasjeskruid (Malvaceae) omvat een diverse groep van kruidachtige planten, struiken en bomen die wereldwijd voorkomen. Met meer dan 240 geslachten en ongeveer 4.225 soorten, vertegenwoordigt deze familie een breed scala aan vormen, maten en habitats. Kaasjeskruiden zijn te vinden in diverse omgevingen, variërend van tropische regenwouden tot droge woestijnen en gematigde bossen.

 

Classificatie: Kaasjeskruid (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

Plantkenmerken: kaasjeskruiden worden gekenmerkt door hun vaak handvormige bladeren en regelmatige bloemen met vijf bloembladen. Ze kunnen eenjarig, meerjarig, kruidachtig of houtig zijn, afhankelijk van de soort. Sommige kaasjeskruiden hebben ook behaarde stengels en bladeren.

Bloem- en geslachtskenmerken: de bloemen van kaasjeskruiden hebben meestal vijf bloembladen die zijn gerangschikt in een klokvormige structuur. Ze kunnen variëren in kleur van wit en geel tot roze, paars en rood. Kaasjeskruiden hebben zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen en worden vaak bestoven door insecten zoals bijen en vlinders.

Vrucht: de vruchten van kaasjeskruiden zijn vaak kleine schijfvormige of bolvormige capsules die zich ontwikkelen na bestuiving. Deze vruchten bevatten talrijke kleine zaden en kunnen openspringen om de zaden te verspreiden wanneer ze rijp zijn. Sommige kaasjeskruiden produceren ook vruchten die vezelig of behaard zijn.

 

Bekijk de kaasjeskruid planten van de Veluwezoom

muskuskaasjeskruid