Naaktslakken (Onderorde Stylommatophora)
De naaktslakken zijn een onderorde binnen de groep/klasse van slakken. Samen met de huisjesslakken zijn naaktslakken de enige binnen de weekdieren die op het land (kunnen) leven. Naaktslakken moeten in een vochtige omgeving leven omdat ze zeer kwetsbaar zijn voor droogte. Ze kunnen zich niet, net zoals de huisjesslakken terugtrekken in hun slakkenhuis. Dit is ook de reden dat naaktslakken meestal s’nachts actief zijn om zo warmte en zonlicht te vermijden. De meeste naaktslakken eten plantaardig voedsel zoals dode bladeren. Er zijn ook naaktslakken, zoals de grote aardslak, die andere aardslakken als prooi hebben. Bij de naaktslakken zitten de ingewanden in het lichaam. Deze zijn gedeeltelijk bedekt door een schild waaronder een kalkplaat kan zitten. De meeste landslakken hebben een ademgat en bij naaktslakken is die meestal goed te zien.
Evolultionair gezien stammen naaktslakken af van de huisjesslakken. Bij sommige naaktslakken is deze verwantschap nog steeds te zien. Dit in de vorm van een schelpachtig overblijfsel of een kalkhoudende uitstulping op de rug.
Classificatie: Naaktslakken (onderorde) – Longslakken (orde) – Slakken of buikpotigen (klasse) – Weekdieren (stam) – Dieren (rijk).
Hieronder twee voorbeelden van aardslakken die op de Veluwezoom voorkomen.
Rode wegslak (Arion rufus)
De rode wegslak wordt ook wel de grote of de gewone wegslak genoemd. Je kan ze op veel plekken tegenkomen, zoals in bossen, parken, tuinen en op het trottoir. Het is belangrijk voor de rode wegslak dat zijn omgeving vochtig is, want anders droogt deze uit. Dat is ook de reden dat rode wegslakken hoofdzakelijk ’s nachts actief zijn.
De rode wegslak is meestal rood of roodgeel van kleur. Soms kunnen ze ook wit, bruin of zwart zijn, maar dan hebben ze altijd een rode of oranje rand langs de voet. De lengte van de rode wegslak bedraagt 9 tot 15 cm. Bij gevaar rolt de rode wegslak zich op en scheidt een giftig slijm af. Dat is de reden dat vogels de rode wegslak vaak links laten liggen.
Classificatie: Arion (geslacht) – Wegslakken (familie) – Landlongslakken (orde) – Slakken of buikpotigen (klasse) – Weekdieren (stam) – Dieren (rijk).
Grote aardslak / Tijgerslak (Limax maximus)
De grote aardslak, die ook wel tijgerslak wordt genoemd vanwege de tekening op zijn lichaam is de grootst voorkomende slak in Nederland. De grote aardslak kan wel meer dan 20 cm lang worden en komt, verspreidt over heel Nederland voor. Vanwege de kans op uitdroging is de grote aardslak vooral ’s nachts actief. Ze gaan dan op zoek naar voedsel dat heel divers is en bijvoorbeeld bestaat uit schimmels, dierresten, rottend weefsel, etc. De grote aardslak is erg gevoelig voor (nacht)vorst en daarbij worden ze gegeten door bijvoorbeeld grotere vogels, de das en vos. Ondanks deze decimaties weten ze zich in stand te houden doordat ze zich adequaat voort kunnen planten door heel veel eitjes in de grond te leggen. De grote aardslak lijkt veel op de zwarte aardslak (Limax cinereoniger).
Classificatie: Limax (geslacht) – Aardslakken (familie) – Longslakken (orde) – Slakken of buikpotigen (klasse) – Weekdieren (stam) – Dieren (rijk).