Tripsen

Tripsen

Tripsen (orde Thysanoptera)

Tripsen, ook wel onweersvliegjes genoemd zijn insecten die vallen onder de orde Thysanoptera. Wereldwijd komen er meer dan 5.000 soorten voor, waarvan ruim 150 soorten in de Benelux. Tripsen zijn kleine en meestal bruin tot zwart gekleurde insecten. Naast de donker gekleurde soorten komen er ook lichtgekleurde tripsen voor. Het lichaam is afgeplat en slank en vaak voorzien van twee paar smalle vleugels met een franje. Ondanks het bezit van de vleugels zijn het geen goede vliegers. De meeste tripsen soorten worden 4 tot 5 mm groot, maar kan wel variëren van 1 tot 12 mm, afhankelijk van de soort.

Het voedsel van tripsen bestaat uit sappen van planten, dieren en schimmels. Deze sappen bemachtigen ze door met hun zuigsnuit gaatjes te prikken in de planten- of diercel en daarna het sap op te zuigen. Bij bladeren veroorzaakt dit lichtgrijze vlekken met daarin kleine groene vlekjes. Die kleine groene vlekjes zijn de uitwerpselen van tripsen. Als tripsen in grotere aantallen voorkomen kan dit schade aan bomen en gewassen veroorzaken. Van de andere kant zijn er ook tripsen die het lichaamssap van schadelijke insecten tot zich nemen.

Doordat tripsen zo klein zijn, vallen ze niet op in de natuur. Vaak komen ze met grotere aantallen voor op bijvoorbeeld paardenbloemen en madeliefjes, maar ook op vele andere planten. Kijk maar eens tussen de lintbloempjes van composieten. Een grote kans dat je daar tripsen tegenkomt. Daarnaast kent iedereen wel de vele kleine zwaarte beestjes die zich laten zien bij onweersachtig weer.

Classificatie: Tripsen (orde) – Insecten (klasse) – Geleedpotigen (stam) – Dieren (rijk).