Steenvliegen

Steenvlieg

Steenvliegen (orde Plecoptera)

De steenvliegen vertegenwoordigen een orde binnen de klasse van insecten. Wereldwijd komen er meer dan 3.000 soorten voor. Enkele families binnen de orde van steenvliegen zijn: groene steenvliegen, naaldsteenvliegen, borstelsteenvliegen en naaldsteenvliegen. Volwassen steenvliegen leven rondom het water en de nimfen in stromend water. Steenvliegen lijken op elzenvliegen. Een kenmerkend uiterlijk verschil is dat steenvliegen hun vleugels plat op de rug vouwen, terwijl de vleugels van elzenvliegen een driehoekig dakje vormen. Als je steenvliegen

Net zoals libellen kennen steenvliegen een onvolledige gedaanteverwisseling. Dit betekent dat ze geen verpoppingsfase kennen, maar vanuit de nimfenfase uitsluipen naar de volwassenfase. De nimfen lijken qua uiterlijk wel wat op de larven van libellen. Het verschil zit hem vooral in de twee lange tasters en staartdelen die steenvliegen hebben.  Ze leven ongeveer een jaar in het stromende water, waar ze zich met hun pootjes vasthouden aan de bodem. De uitsluipfase verloopt in grote aantallen tegelijk, waardoor je vaak grote aantallen volwassen steenvliegen bij elkaar ziet. De volwassen steenvliegen leven slechts een paar weken. Na het leggen van de eitjes, sterven ze snel, waarna de cyclus van nimf naar volwassen steenvlieg weer opnieuw begint.

Als je steenvliegen in of nabij het water ziet dan kan je ervan uitgaan dat de kwaliteit van het water goed is. Steenvliegen zijn namelijk erg gevoelig voor watervervuiling.

Classificatie: Steenvliegen (orde) – Insecten (klasse) – Geleedpotigen (stam) – Dieren (rijk).