Netvleugeligen

gaasvlieg

Gaasvlieg

Netvleugeligen (orde Neuroptera)

Net zoals de grootvleugeligen en de kameelhalsvliegen hebben de netvleugeligen doorzichtige vleugels met een zichtbare velugeladering. Kenmerkend voor de netvleugeligen is dat de aders zich vertakken naar de vleugelrand toe. Daarnaast hebben netvleugeligen een dakpansgewijze vorm van de vleugels. Evolutionair gezien zijn de eerste netvleugeligen ontstaan tijdens het Krijt, 145 tot 66 miljoen jaar geleden.

Binnen de orde van Netvleugeligen komen in Nederland de volgende families voor.

Gaasvliegen (Chrysopidae)

Veel van deze insecten zijn groen van kleur gecombineerd met mooie vleugels en ogen. Het voedsel van gaasvliegen bestaat voor een belangrijk gedeelte uit luizen en ze zijn daarom erg nuttig. Daarnaast eten de volwassen exemplaren ook plantaardig voedsel zoals nectar en stuifmeel. Gaasvliegen worden tot maximaal zo’n 2 cm groot met een vleugelspanwijdte van zo’n 3 cm. In Nederland komen ongeveer 20 verschillende soorten gaasvliegen voor.

Bruine gaasvliegen (Hemerobiidae)

Net als de gaasvliegen eten de bruine gaasvliegen hoofdzakelijk luizen en ze zijn meestal kleiner dan de gaasvliegen. In Nederland komen een kleine 30 verschillende soorten bruine gaasvliegen voor.

Watergaasvliegen (Osmylidae)

Watergaasvliegen komen alleen in het zuiden van Nederland voor en de larven kunnen zowel op het land als in het water vertoeven.

Dwerggaasvliegen (Coniopterygidae)

De naam zegt het al. Het gaat hier om kleine gaasvliegjes die maar een paar mm groot worden. In volwassen stadium hebben dweggaasvliegjes meestal een witte kleur.

Mierenleeuwen (Myrmeleontidae)

In Nederland komt de gewone- en de gevlekte mierenleeuw voor. De larven van mierenleeuwen hebben een bijzondere werkwijze om hun voedsel te bemachtigen. Ze graven daarvoor kuiltjes in het droge zand, waarna ze zich onder het zand verstoppen. Zodra er een mier of een ander klein insect zijn evenwicht bovenaan de rand verliest en naar beneden rolt, komt de mierenleeuw uit zijn holletje en verschalkt zijn prooi. Volwassen mierenleeuwen leven van geleedpotigen en plantaardig voedsel zoals stuifmeel en nectar.

Classificatie: Netvleugeligen (orde) – Insecten (klasse) – Geleedpotigen (stam) – Dieren (rijk).

Gaasvlieg

Gaasvlieg