Loopkevers

Loopkever-zwart-(Carabidae)

Loopkevers (Familie Carabidae)

De loopkevers zijn een grote familie binnen de orde van kevers. Wereldwijd komen er ongeveer 40.000 verschillende soorten loopkevers voor en in Nederland ongeveer 400.

Het uiterlijk van loopkevers is binnen het grote aantal soorten vrij uniform. Zo hebben de meeste soorten loopkevers een ovaal tot langwerpig rugschild gecombineerd met lange poten ten behoeve van het hard kunnen lopen. Daarbij hebben ze krachtige kaken ten behoeve van het vangen en verwerken van hun voedsel. Het voedsel van loopkevers bestaat uit kleine ongewervelden en afhankelijk van de soort ook planten. Er bestaat veel  kleurverschil tussen de soorten. De kleuren variëren van zwart, bruin, rood geel, groen, blauw tot metaalachtige glanstinten. De grootte van loopkevers varieer van ongeveer 1 tot 8 cm.

Loopkevers ondergaan een volledige gedaanteverwisseling, zie algemene informatie over insecten-ongewervelden. De activiteit van loopkevers vindt vaak ’s nachts plaats. Overdag zitten ze verscholen onder boomstronken, stenen en bladeren. De meeste loopkevers kunnen ook vliegen. Bij sommige soorten ontbreken de vleugels of zijn ze vergroeid met de dekschilden.

Classificatie: Loopkevers (familie) – Kevers (orde) – Insecten (klasse) – Geleedpotigen (stam) – Dieren (rijk).

loopkever-Carabus-cencellatus

loopkever-Carabus-cencellatus

loopkever-uit-geslacht-Carabus

loopkever-uit-geslacht-Carabus