Lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestje-met-uitgeslagen-vleugels

Lieveheersbeestjes (Familie Coccinellidae)

Lieveheersbeestjes zijn kleine kevers die vallen onder de familie Coccinellidae, waar wereldwijd ongeveer 5.000 soorten onder vallen. In Nederland komen ongeveer 60 soorten lieveheersbeestjes voor, waarbij de grootte varieert tussen de 2 en de 10 millimeter. Het zeven stippelig lieveheersbeestje is een bekende soort die bij ons voorkomt.

Lieveheersbeestjes hebben verschillende overlevingstechnieken ontwikkeld. Zo zijn er soorten die leven van planten, schimmels of kleine diertjes. Daarnaast hebben andere soorten zich gespecialiseerd, bijvoorbeeld in het eten van bladluizen.

Het uiterlijk van lieveheersbeestjes is rond, vaak tot half bolvormig. Ze hebben korte pootjes. Deze pootjes kunnen ze samen met de antennes, ter bescherming, terugtrekken onder het schild. Afhankelijk van de soort kunnen de kleuren van lieveheersbeestjes verschillen, van rood, geel, wit, zwart tot oranje. Het aantal stippen op het dekschild zegt niets over de leeftijd van het lieveheersbeestje. De meeste lieveheersbeestjes worden een jaar oud en het aantal stippen is vaak veel groter. Het aantal stippen kan in combinatie met de kleur van het dekschild wel een handige indicator zijn om de soort te bepalen.

Classificatie: Lieveheersbeestjes (familie) – Polyphaga (onderorde) – Kevers (orde) – Insecten (klasse) – Geleedpotigen (stam) – Dieren (rijk).

 

zevenstippelig-lieveheersbeestje-(Coccinella-septempunctata)

zevenstippelig-lieveheersbeestje-(Coccinella-septempunctata)