Kakkerlakken

kakkerlak

Kakkerlakken (orde Blattodea)

Kakkerlakken zijn insecten met een onvolledige gedaanteverwisseling en vormen binnen de klasse van insecten een eigen orde. Ze lijken qua uiterlijk wel wat op kevers, maar evolutionair gezien staan ze dichter bij de termieten en bidsprinkhanen. Kakkerlakken zijn meestal goed gecamoufleerd en hebben een afgeplatte lichaamsvorm die eirond is. De kleuren zijn vaak bruin tot zwart. Kakkerlakken behoren tot de snellere lopers binnen de klasse van insecten en ze kunnen snelheden behalen van wel 5 km of meer per uur. Daarnaast kan een deel van de kakkerlakken soorten ook vliegen.

Kakkerlakken hebben lange, bijna altijd bewegende, voelsprieten waarmee ze onder andere geursignalen mee op kunnen vangen. Qua voeding zijn ze niet kieskeurig, want ze eten bijna alles wat ze tegenkomen en mogelijk is om naar binnen te werken. Kakkerlakken kunnen zich snel voortplanten. Zo draagt het vrouwtje per keer wel ongeveer 30 eitjes bij zich, die na ongeveer 4 weken uitkomen.

In Nederlandse huizen komt onder andere de niet vliegende Duitse kakkerlak (Blattella germanica) voor. De Duitse kakkerlak vind je vooral in woningen, maar soms ook in de natuur. Soorten die in onze natuur voorkomen zijn: de heidekakkerlak (Ectobius panzeri), de boskakkerlak (Ectobius sylvestris), de noordse kakkerlak (Ectobius lapponicus) en de bleke kakkerlak (Ectobius pallidus). Deze kakkerlak soorten houden zich bijvoorbeeld op in de strooisellaag van bossen.

Classificatie: – Kakkerlakken (orde) – Insecten (klasse) – Geleedpotigen (stam) – Dieren (rijk).

Duitse kakkerlak

Duitse kakkerlak

Kakkerlak-(orde-Blattodea)