Elzenvliegen

Elzenvlieg met eieren-Sialis lutaria

Elzenvlieg met eieren-Sialis lutaria

Elzenvliegen (familie Sialidae)

Elzenvliegen, ook wel slijkvliegen genoemd, zijn insecten met een donker lichaam en bruine geaderde vleugels. De  lichaamslengte is maximaal zo’n 2 cm. Ze hebben een stevig uiterlijk met een brede kop, halsschild en lange voelsprieten. Net zoals de Sint-jacobsvlinder dragen ze hun vleugels als een dakje op hun rug.

Het leven van elzenvliegen vindt in en rondom het water plaats. Als larve leven ze in het water en lijken in dit stadium wel wat op een duizendpoot. Dit vanwege de vele kleine, op pootjes lijkende, kieuwen die op het achterlijf zitten. De larven zijn goede zwemmers die leven van kleine waterdiertjes. Na ongeveer twee jaar kruipen ze het land op en graven daar een holletje om te verpoppen en uit te komen tot volwassen elzenvlieg.

De volwassen elzenvliegen (imago’s) leven hoofdzakelijk op de vegetatie van oeverranden. Je ziet ze daar in het voorjaar (april tot juni). Wat opvalt is dat ze erg traag zijn. Bij verstoring vliegen ze wat op en landen al snel op een plek dicht in de buurt. Hun voedsel bestaat hoofdzakelijk uit nectar. Hun eitjes leggen ze in het water, tegelijk met vele andere elzenvliegen. Meestal sterven ze dan al binnen een week. Na het uitkomen van de eitjes begint de cyclus weer opnieuw.

In Nederland komen drie soorten voor, waarvan Sialis lutaria, elzenvlieg genoemd, de meest voorkomende is.

Classificatie: Elzenvliegen (familie) – Grootvleugeligen (orde) – Insecten (klasse) – Geleedpotigen (stam) – Dieren (rijk).