Cicaden

Cicade

Cicaden (onderorde Auchenorrhyncha)

De cicaden vallen onder de orde van halfvleugeligen (Hemiptera) en wereldwijd komen er ongeveer 40.000 soorten cicaden voor. De grotere cicadensoorten kunnen wel 5cm groot worden met een spanwijdte van 20 cm. De in Nederland voorkomende cicaden worden echter meestal niet groter dan ongeveer 1 cm. Kenmerkend voor cicaden zijn de op spuug lijkende schuimnesten die op planten voor kunnen voorkomen. Dit zijn de nesten van de larven van cicaden. 

Cicaden leven van plantensappen. Hierbij hebben veel cicaden soorten een symbiotische relatie met bacteriën, die helpen bij het verteren van het voedsel. De orde van cicaden wordt weer verdeeld in de groepen ‘lantaarndragerachtigen en zingcicadeachtigen’. De zingcicadeachtigen doen hun naam eer aan, want bij deze cicaden maken de mannetjes harde geluiden.

Enkele bekende, bij ons voorkomende cicaden zijn: het schuimbeestje (Philaenus spumarius), de bloedcicade (Cercopis vulnerata), de groene cicade (Ribautiana tenerrima) en de doorncicade (Graphocephala coccinea).

Classificatie: Auchenorrhyncha (onderorde) – Hemiptera (orde) – Insecten (klasse) – Geleedpotigen (stam) – Dieren (rijk).

Cicade