Bladwespen

spinselbladwesp

Spinselbladwesp

Bladwespen (onderorde Symphyta)  

Bladwespen, ook wel zaagwespen genoemd, zijn insecten die vallen onder de orde van vliesvleugeligen en onderorde Symphyta. Over de hele wereld bestaan er zo’n 6.000 soorten, waarvan ruim 500 in de Benelux. In tegenstelling tot de andere vliesvleugeligen hebben bladwespen geen wespentaille. Bij bladwespen zit er namelijk een brede verbinding tussen het borststuk en het achterlijf. De meeste bladwespen hebben een haakachtige structuur tegen de onderkant van de vleugels. Deze haakachtige structuur ondersteunt de vleugels als ze in rust zitten. Afhankelijk van de soort eten bladwespen insecten, nectar of beiden. De vrouwtjes hebben een legbuis, waarmee ze hun eitjes in planten leggen. Deze legbuis lijkt wel wat op een zaag. Vandaar de bijnaam ‘zaagwespen’.

De larven van bladwespen lijken op rupsen. De larve van een bladwesp heeft echter zes of meer paar schijnpoten op het achterlijf t.o.v. de vijf paar bij een rups. Daarnaast heeft een bladwesp larve twee enkelvoudige ogen en de rups zes. De larven van bladwespen voeden zich hoofdzakelijk met planten.

Classificatie: Bladwespen (onderorde) – Vliesvleugeligen (orde) – Insecten (klasse) – Geleedpotigen (stam) – Dieren (rijk).