Duizendpoten en miljoenpoten
De duizendpoot
Duizendpoten hebben een lang en plat lichaam dat bestaat uit allemaal verschillende segmenten. Aan ieder segment zit zowel aan de linker- als de rechterkant een poot. De poten aan het voorste- en achterste segment zijn langer en hebben een andere functie gekregen. Zij dienen als antenne, waarmee ze kunnen ruiken en voelen en kunnen zo hun prooi en eventueel gevaar aan beide kanten opmerken.
Duizendpoten zijn echte jagers. In hun kop zitten gifkaken, waarmee ze jagen op prooien zoals spinnen, vliegen, kevers, larven, wormen en andere kleine ongewervelden. Met hun gifkaken spuiten ze het gif in hun prooi dat dan langzaam van binnen zacht wordt, zodat de duizendpoot het gemakkelijk op kan eten. Het jagen doen ze overdag en tussendoor houden ze zich schuil onder bladeren, boomstronken, stenen en in de grond zelf.
Er komen in Nederland ongeveer 30 soorten duizendpoten voor en een duizendpoot kan een leeftijd van wel 6 jaar bereiken.
Classificatie: Duizendpoten (klasse) - Duizendpotigen (onderstam) - Geleedpotigen (stam) - Dieren (rijk).
Heeft een duizendpoot echt 1000 poten?
Duizendpoten hebben wel veel poten, maar het zijn er bij lange na geen duizend. Een in Nederland veelvoorkomende soort is de Gewone duizendpoot (Lithobius forficatus). Deze heeft 15 paar poten, dus 30 in totaal. Het aantal poten dat ze hebben varieert per soort en wordt bepaald door de plek waar ze leven. Duizendpoten die op de grond leven, hebben maximaal 15 paar poten. Die tussen de bladeren leven maximaal 20 paar en die in de grond leven hebben minimaal 35 paar peten. Het maximaal aantal poten dat een grote duizendpoot kan hebben is ongeveer 200 poten. Het is best een kunst om al die pootjes vanuit de hersenen aan te sturen. Best knap van dat kleine beestje!
Miljoenpoten
In tegenstelling tot de duizendpoot is de miljoenpoot niet plat maar rond en heeft niet 1 paar poten per segment maar 2 paar poten. Een ander belangrijk verschil is dat de miljoenpoot plantaardig voedsel eet, zoals bladafval en andere organische resten. Daarbij is de miljoenpoot niet overdag maar s'nachts actief. Miljoenpoten komen daarom vooral voor in loofbossen onder bladeren, boomstronken, stenen en mos.
In Nederland komen ongeveer 30 soorten miljoenpoten voor. Een voorbeeld hiervan is de 'Oproller' (Glormeris marginata). De oproller wordt maximaal 2 cm groot en lijkt wel wat op een pissebed, maar is meer glanzend zwart. Zijn naam heeft hij te danken aan het feit dat de hij zich oprolt bij gevaar of tijdens droge perioden. De oproller komt veel voor tussen de dorre bladeren van de beuk.
Classificatie: Miljoenpoten (klasse) - Duizendpotigen (onderstam) Geleedpotigen (stam) - Dieren (rijk).
Wil je nog meer weten over de natuur in Nederland?
MAAK DAN EEN KEUS UIT ONDERSTAANDE ONDERWERPEN EN MAAK KENNIS MET UITGEBREIDE INFORMATIE EN VELE FOTO'S OVER DE NATUUR IN NEDERLAND EN HET LANDSCHAP VAN DE VELUWEZOOM.