Noorse huisje

Het Noorse huisje

Vlak bij de voormalige Grote Villa op landgoed Heuven staat sinds 1903 het Noorse huisje. Catharina Louise Henriette Wurfbain heeft in 1903 het Noorse huisje van haar vader cadeau gekregen. Joan Gerard Wurfbain kocht het Noorse huisje in dat jaar op een tentoonstelling voor toegepaste kunst in Arnhem. In die tijd was het populair om dit soort huisjes, als bouwpakket, aan te kopen en te laten bouwen. Bij het Noorse huisje ligt een ijskelder.

Catharina Louise Henriette Wurfbain

Het echtpaar Joan Gerard Wurfbain en zijn vrouw Jeanette Adelaide van den Broeke hadden drie kinderen, twee zoons en een dochter. De oudste zoon was Jacob Willem, waarna dochter Catharina Louise Henriette werd geboren. De jongste van het gezin was de zoon Joan Sigmund.

Catharina Louise Henriette is geboren in 1891 en bij het overlijden van haar vader in 1937 heeft zij het beheer van het landgoed overgenomen. Haar twee broers hadden geen ambitie om dat te doen.

Vanwege de hoge onderhoudskosten wordt in 1939 en 1940 de grote villa afgebroken. Vanaf 1939 tot aan haar dood in 1976 heeft Catharina Louise Henriette in het Noorse huisje gewoond, dat zij in 1903 van haar vader cadeau had gekregen. Gedurende haar leven was Catharina Louise Henriette erg actief in de Rhedense gemeenschap en was een verdienstelijke amazone. Uiteindelijk is ze op haar eigen geliefde landgoed, voor het Noorse huisje en de vijver, begraven.

Mevr. C.L.H. Wurfbain verkocht in 1968 een deel van het landgoed aan de stichting en het andere deel aan Natuurmonumenten. Dit om ervoor te zorgen dat het landgoed in stand zou blijven.

Noorse huisje

Het Noorse huisje, foto: Gelders Archief.