Grote Villa

De Grote Villa

De Grote Villa is het voormalige landhuis dat van 1860 tot 1940 op landgoed Heuven heeft gestaan. Na de aankoop van het landgoed in 1856 door Jacobus Willem Wurfbain liet hij er een nieuw landhuis op bouwen dat in 1860 gereed was. Deze imposante en statige villa werd de ‘Grote Villa’ genoemd. Na de dood van Jacobus Willem Wurfbain in 1888 betrokken zijn zoon Joan Gerard Wurfbain, samen met zijn vrouw J.A. van den Broeke, de Grote Villa op het landgoed Heuven.

In 1937 kwam Joan Gerard Wurfbain te overlijden. Vanwege de hoge onderhoudskosten is de Grote Villa in 1939/1940 afgebroken. Wat nog rest zijn de twee stenen zuilen bij de oude oprijlaan naar de oude villa. Dit zijn de sokkels die destijds links en rechts van het bordes stonden. Op iedere sokkel was een leeuwenkop geplaatst. Na de sloop zijn deze verkocht aan het Ouwehands dierenpark te Rhenen. Daar zijn ze nog steeds te zien op de oude ingangspoort. Achter het landhuis staat een theekoepel.

De omgeving van de voormalige Grote Villa heeft een parkachtig karakter volgens de Engelse landschapsstijl. De Engelse landschapsstijl kenmerkt zich door kronkelige paden, kleine bospercelen die worden afgewisseld met stukjes grasland en veel rodondendrons. De kleine bospercelen bestaan uit oude beuken, lariksen  en fijnsparren. Het landhuis lag hoog en had een mooi uitzicht op het IJsseldal.

De Grote Villa (1860-1940)

Onderstaande foto's zijn afkomstig uit het Gelders Archief.

Interieur van de Grote Villa

Onderstaande foto's zijn afkomstig uit het Gelders Archief.

Zuilen bij de oude oprijlaan naar de Grote Villa