Interieur van het kasteel

Het interieur van kasteel Biljoen

De herenkamer en de oude eetkamer zijn voorzien van 17eeuwse wandtapijten. Waarschijnlijk zijn deze, voor Nederland unieke, wandtapijten afkomstig uit kasteel Moyland, komend uit het testament van Alexander van Spaen. De wandtapijten in de herenkamer zijn voorzien van dieren en zijn gemaakt door het Delftse atelier van Maximiliaan van der Gucht, omstreeks 1665-1680 en Alexander Baert, Amsterdam omstreeks 1710.

De wandtapijten in de Anna Pawlonakamer, links van de entree, zijn voorzien van parkgezichten en kinderspelen en zijn vervaardigd door Cura Simon Bouwens, Antwerpen of Oudenaarde omstreeks 1650.

Anna Pawlonakamer, foto: Gelders Archief

Anna Pawlonakamer met gobelins van Simon Bouwens

Anna Pawlonakamer met gobelins van Cora Simon Bouwens, foto: Gelders Archief

In de stuczaal staan nog steeds de meubels die door Johann Heinrich Lüps zijn aangeschaft. Dit wit vergulde ameublement in Lodewijk XIV-stijl dateert uit 1879 en werd vervaardigd door de firma De Bruijn uit Arnhem. Op de vloer van de stuczaal ligt een donkere en rijk ingelegde parketvloer die mooi contrasteert met de witte stucwanden.

De grote zaal - Stuczaal

De grote zaal - Stuczaal, foto: Gelders Archief

De grote zaal - Stuczaal

De grote zaal - Stuczaal, foto: Gelders Archief

De grote zaal - Stuczaal

De grote zaal - Stuczaal, foto: Gelders Archief

Stucversiering-Phantheon te Rome

Stucversiering-Phantheon te Rome, foto: Gelders Archief

In 1780 heeft er een brand gewoed in het kasteel en Johan Frederik Willem van Spaen heeft daarna een aantal veranderingen in het kasteel aangebracht. Zo creëerde hij op de eerste verdieping een grote zaal waarvan de wanden rijkelijk versierd zijn. Deze wanden zijn voorzien van stucwerk met voorstellingen uit het oude Rome tijdens de bloeitijd van het Romeinse Rijk. Deze stuc voorstellingen had Van Spaen tijdens zijn grote Europese reis, in het atelier van de beroemde kunstenaar G.B. Piranesi, gekocht.

Plafond met ornamenten en schilderingen

Plafond met ornamenten en schilderingen, foto: Gelders Archief

Woonkeuken in het onderhuis

Woonkeuken in het onderhuis, foto: Gelders Archief