Bouw van het kasteel

Bouw van kasteel Biljoen

Na de oorspronkelijke bouw gedurende de jaren 30 van de 16e eeuw werd kasteel Biljoen in de tweede helft van de 17e eeuw verbouwd tot de huidige centraalbouw met de vier hoektorens. Men neemt aan dat het huidige vierkantige gebouw vroeger een middengedeelte had met 2 vleugels om een binnenplein heen.

Kasteel Biljoen 1744

Op deze prent is de centraal bouw met de vier hoektorens goed te zien (Foto: Gelders Archief).

 

Tijdens de jaren zestig van de 19e eeuw vond de laatste verbouwing plaats in opdracht van Johan Frederik Willem Karel van Hardenbroek. In die tijd werd de huidige entree in neo-renaissance stijl aan de voorgevel toegevoegd.

Huidige Ingangspartij van kasteel Biljoen.

Huidige Ingangspartij van kasteel Biljoen (Foto: Gelders Archief).

Bij binnenkomst in het kasteel vormt de grote hal het centrum, waarbij zich rechts voor een torenkamer bevindt. Links voor bevindt zich een salon die is uitgevoerd in Lodewijk de 14e-15e stijl. Deze salon was destijds de woonkamer van koningin Anna Paulowna, die op het kasteel verbleef in de periode 1849-1850. Dit na het overlijden van Koning Willem II in 1849. De eetzaal bevindt zich aan de achterzijde van het kasteel en heeft een mooi uitzicht over de gracht en de weilanden.

Zowel het kasteel als het plein ervoor is omgracht en een rondboogbrug verbindt het kasteel met het voorplein. De brug is voorzien van een natuurstenen wapen van Anna Paulowna. De brug is voorzien van tien zittende leeuwen en beren gemaakt uit Drakenveldse natuursteen. Met hun voorpoten omklemmen ze de wapenschilden van de voormalige bewoners Van Hardenbroek en zijn echtgenote en de wapens van andere directe familieleden. Op het voorplein stond een, uit drie wijnvaten bestaand, hondenhok uit de laat 19e eeuw.

Het huidige koetshuis is voortgekomen uit een herbouwing aan het eind van de 18e eeuw. Het daarop aanwezige uurwerk dateert uit 1792. De inrichting van het koetshuis bevat een compleet stalinterieur. In het park zijn tuinhekken, een ijskelder, 18e eeuwse tuinvazen bewaard gebleven. Op het voorplein is nog steeds een, uit drie wijnvaten bestaand, hondenhok uit de laat 19e eeuw te zien.

Voormalige paardenstallen van Kasteel Biljoen

Voormalig koetshuis met paardenstallen.

Brug van kasteel Biljoen

Brug van kasteel Biljoen, tussen voorplein en oprijlaan.

Kasteel Biljoen door de jaren heen

Hieronder een overzicht van kasteel Biljoen op volgorde van ouderdom. De foto's zijn afkomstig uit het Gelders Archief en de jaartallen zijn gebaseerd op de bronvermelding.