Hermelijn

Hermelijn-(Mustela-erminea)

Hermelijn (Mustela erminea)

Net zoals de wezel komt de hermelijn praktisch in heel Nederland voor. Deze op de wezel lijkende marterachtige is echter wel een stuk groter dan de wezel. Ze komen beiden uit hetzelfde geslacht Mustela. De hermelijn is zowel overdag als ’s nachts actief.

Algemene informatie over de hermelijn

De vachtkleur van de hermelijn is  op de rug bruinig of grijs en de buikzijde is wit. De hermelijn heeft een scherpe scheidingslijn tussen rug- en buikkleur. Bij de wezel is deze onregelmatig. Zonder staart wordt een hermelijn maximaal zo’n 30 cm lang en de vrouwtjes iets kleiner. De lengte van de staart ligt rond de 10 cm. Mannetjes worden ook zwaarder dan de vrouwtjes. Het maximale gewicht ligt bij de mannetjes ongeveer op 440 gram en bij de vrouwtjes op 250 gram

Leefomgeving van de hermelijn

Hermelijnen komen bijna in heel Nederland voor. Ze ontbreken alleen op een paar Waddeneilanden. Ze zijn niet zo kieskeurig in het uitzoeken van hun leefomgeving. Je kan ze op bijna alle locaties tegenkomen. Voorwaarde is dat er voldoende begroeiing of andere dekking aanwezig moet zijn voor het schuilen. Als verblijfplaats kiest de hermelijn vaak een verlaten mollen- konijnennest uit.                                                                      

Wat eet een hermelijn?

De hermelijn eet hoofdzakelijk kleine gewervelde dieren, zoals konijntjes, muizen en vogels.

Weetjes over de hermelijn

  • Classificatie: Mustela (geslacht) – Marterachtigen (familie) – Roofdieren (orde) – Zoogdieren (klasse).
  • De staart van een hermelijn is bruin en langer dan die van de wezel en heeft een zwarte punt. In tegenstelling tot de wezel heeft een hermelijn geen donkere vlekken op de keel.
  • Bij de hermelijn wordt de vacht gedurende de winter vaak wit. Bij de in Nederland voorkomende wezels gebeurt dit niet. In her verleden werd de witte wintervacht van de hermelijn gebruikt voor het vervaardigen van koningsmantels.
  • Een hermelijn eet per dag ongeveer 25% van zijn lichaamsgewicht.
  • Een hermelijn kan in het wild maximaal zo’n 10 jaar oud worden. Gemiddeld worden ze echter niet ouden dan 2 a 3 jaar.