Robinia (Robinia pseudoacacia)
De robinia is een boom uit de familie van vlinderbloemen wat je terug kan zien aan de bloeiende witte vlinderbloemen aan het begin van de zomer. Qua oorsprong is de robinia niet inheems, maar is rond 1600 vanuit Noord-Amerika in Europa ingevoerd. De robinia wordt ook wel acacia genoemd, maar dat is geen juiste benaming. Waarschijnlijk komt dit voort uit het de Latijnse wetenschappelijke soortnaam, wat ’lijkt op de acacia-pseudoacacia’ betekent, want beide bomen hebben stekels. Kenmerkend voor de robinia is de diep gegroefde schors en de geveerde bladeren met de deelblaadjes. Grondsoorten waar de robinia het goed op groeit zijn lichte kleigronden en löss en leemhoudende zandgronden. De robinia komt praktisch in heel Nederland voor, echter met een concentratie in Midden-, Oost- en Zuid-Nederland. De maximale leeftijd van de robinia ligt tussen de 200 en 250 jaar.
Deze boom heeft een breed, aan de oppervlakte liggend wortelstelsel, gecombineerd met een penwortel. Door deze combinatie staat de robinia stevig in de grond.
Weetjes over de robinia
- Het hout van de robinia valt onder hardhout en is goed bestand tegen rot.
- Met uitzondering van de bloemen zijn alle andere delen van de robinia giftig.
- Van de door bijen verzamelde nectar wordt speciale robinia-acacia honing geprodeceerd.
- Classificatie: robinia (geslacht) - Peulvruchtplanten (familie) Nieuwe tweezaadlobbigen (clade)– Bedektzadigen (clade) –Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (rijk).
- klasse) – Landplanten (stam) – Planten (rijk).