Kuifmees

Kuifmees (Lophophanes cristatus)

Kuifmees (Lophophanes cristatus)

De kuifmees is klein maar opvallend vogeltje met een zwart-witte kop en een prachtige kuif, die uitzet bij opwinding. De bovenzijde van de kuifmees is bruinig met een vuilwitte onderkant. Onder de snavel zit een zwarte bef en onder de kop rondom een smalle zwarte band. De kuifmees komt, op een paar uitzonderingen na, alleen voor in Europa en is in Nederland een standvogel. De lengte is 12 cm en dat is kleiner dan de huismus. Qua uiterlijk is er geen verschil tussen het mannetje en het vrouwtje.

Leefomgeving van de kuifmees

De kuifmees komt voor in naaldbossen en heeft een voorkeur voor ouderen dennenbomen waar korst- en baardmossen op groeien. Vaak zit de kuifmees hoog in de boom, waardoor het wat lastiger is om deze waar te nemen. Zij het minder andere andere mezensoorten zie je de kuifmees soms ook in de tuin bij de voedertafel.

Wat eet de kuifmees?

De kuifmees is een insecteneter, wat je kan zien aan zijn smalle spitse snavel. Naast insecten eet de kuifmees ook spinnetjes en andere ongewervelden, die ze vaak tussen de boomschors uitpeuteren. Gedurende de winter eten ze ook zaden van onder andere de berk, els en naaldbomen. Waar de meidoorn en de lijsterbes voorkomen, wil de kuifmees daar ook de bessen van eten.

Roep en zang van de kuifmees

De kuifmees laat onder andere bekende mezengeluidjes horen, maar kenmerkend voor de kuifmees is het sie-sie-burrurre achtige geluid.

Weetjes over de kuifmees

  • Classificatie: Lophophanes (geslacht) – echte mezen (familie) – zangvogels (orde) – vogels (klasse)
  • Het holtenest hakt de vrouwtjes kuifmees uit bomen met zachter hout, zoals de berk. Houtmezen hebben geen beschermend systeem om de klappen van het hakken op te vangen zoals spechten dat wel hebben. Daarom zoeken ze de bomen uit met zachter hout.
  • Kuifmezen broeden van april tot juli en leggen een a twee legsels per jaar met gemiddeld zes eieren per legsel.
Kuifmees (Lophophanes cristatus)

Kuifmees (Lophophanes cristatus)