Vink (Fringilla coelebs)
De Vink is een van de algemeenste broedvogels van Nederland en komt dan ook veel op de Veluwezoom voor. Met een lengte van ongeveer 15 cm is de vink ongeveer net zo groot als een mus, maar wel iets slanker. Je herkent de Vink aan zijn roestrode borst, bruingekleurde rug, maar bovenal aan de dubbele strepen over zijn vleugels. Daarnaast is bij de mannetjes het blauwgrijze petje op de kop nog een kenmerk. De vrouwtjes zijn wat fletser gekleurd dan de mannetjes en worden nogal eens verward met de vouwtjes huismus. Zie je echter de witte strepen op de vleugels dan is het zeker een vink.
Leefomgeving van de vink
Op de Veluwezoom komt de vink algemeen voor. Je kunt hem daar vinden in de bossen, maar ook in parken en tuinen. Je kan de vink tegenkomen op groene plekken waar voldoende beschutting is om te kunnen broeden en voldoende voedselaanbod. De vink is ook een veel geziene gast rondom de voedertafel in de tuin. Ze scharrelen dan vaak op de grond op zoek naar zaden die van de voedertafel zin afgevallen.
Wat eet de vink?
Aan de korte en kegelvormige snavel kan je zien dat de vink een zaadeter is. Naast zaden eet de vink ook de zachte knoppen van bladeren en in de herfst kan je vaak grote groepen vinken op de grond waarnemen die op zoek zijn naar beukennootjes. Gedurende het broedseizoen worden er ook veel insecten gegeten. Dit vooral om de jongen van de benodigde eiwitten te voorzien.
Roep en zang van de vink
Roep
Kenmerkend voor de roep van de Vink is Twink. Dit lijkt wel veel op het Ping van de koolmees. Daarnaast kan je ook de tsjwiet horen. De roep laten ze het hele jaar horen.
Zang
De zang van de vink begint in februrari/maart en kan doorlopen tot in augustues, al wordt deze na mei minder. Ze beginnen te zingen vanaf zonsopkomst en houden het dan nog een paar uur vol. Later in het broedseizoen kan je vinken ook in de avonduren horen zingen. De zang van de vink wordt vaak 'De vinkenslag' genoemd. Het is een liedje dat lijkt op wie, wie, wie, is vandaag naar de kapper geweest?. De opbouw is dan van laag naar een hogere toon. In het begin van het voorjaar laten ze vaak alleen het eerste deel van 'De vinkenslag' horen.
Weetjes over de vink
- Classificatie: Fringilla (geslacht) – vinkachtigen (familie) – zangvogels (orde) – vogels (klasse)
- De meeste vinken zijn monogaam en hebben maar één vrouwtje en blijven dan meerdere jaren bij elkaar.
- Het broedseizoen van de vink loopt van maart tot in juli. Meestal verzorgen vinken een legsel, maar soms zijn het er twee. Het aantal eieren per legsel bedraagt ongeveer vier en ze zijn ongeveer 14 dagen aan het broeden totdat de jongen uitkomen.
- De vlucht van de Vink is golvend.
Wil je nog meer weten over de natuur in Nederland?
MAAK DAN EEN KEUS UIT ONDERSTAANDE ONDERWERPEN EN MAAK KENNIS MET UITGEBREIDE INFORMATIE EN VELE FOTO'S OVER DE NATUUR IN NEDERLAND EN HET LANDSCHAP VAN DE VELUWEZOOM.