Tafeleend

tafeleend

Tafeleend (Aythya ferina)

Tafeleenden zijn duikeenden en zijn bij ons in Nederland standvogels. Vanaf ongeveer september wordt de populatie tafeleenden uitgebreid want dan arriveren de wintergasten uit de broedgebieden in Noord-Europa. Een tafeleend wordt ongeveer 45 cm groot en heeft een spanwijdte van zo’n 76 cm.

Waar leeft de tafeleend?

Het leefgebied van tafeleenden bestaat voornamelijk uit meren, plassen en rivieren die niet te hard stromen. Het is belangrijk dat in hun leefgebied voldoende oeverbegroeiing aanwezig is. Dit in verband met het bouwen van hun nest.

Wat eet de tafeleend?

Het voedsel van de tafeleend bestaat uit kleine ongewervelde waterdiertjes zoals insecten en slakken. Daarnaast eten ze ook plantaardig voedsel zoals waterplanten en zaden.

Hoe herken je de tafeleend?

Het verenkleed van het mannetje heeft een zwarte borst en achterkant en een grijze rug en flanken. De kop van het mannetje is roodbruin van kleur en de snavel is zwart en heeft een brede grijze streep net voor de snavelpunt. Het verenkleed van het vrouwtje is bruin van kleur en ze heeft wat lichtere vlekken op de kop. De snavel is donker van kleur.

Weetjes over de tafeleend

  1. Classificatie: Aythya (geslacht) – Eendachtigen (familie) – Eendvogels (orde) – Vogels (klasse).
  2. De eieren worden alleen door het vrouwtje bebroed. Zij verlaat haar jongen vaak al snel, meestal voordat ze kunnen vliegen.
  3. Bij strengere vorst in de winter komen grote groepen tafeleenden vaak samen op grote meren die niet dicht kunnen vriezen. In deze grote groepen vertoeven ook vaak kuifeenden.