Papierwespen

gewone-wesp-Vespula-vulgaris

Gewone-wesp-Vespula-vulgaris

Papierwespen (familie Vespidae)

Papierwespen zijn een familie binnen de orde van vliesvleugeligen. In Nederland kennen we 12 soorten papierwespen, waaronder de bekende ‘Gewone wesp’ en de ‘Duitse wesp’. Ook de twee in Nederland voorkomende hoornaars vallen onder de papierwespen. Papierwespen danken hun naam aan wijze waarop ze hun nest bouwen. Papierwespen kauwen hiervoor hout fijn tot cellulose en bouwen hiervan in dunne laagjes het nest op. Het gaat dan om een bolvormig nest dat onder de grond of op donkere plekken wordt gebouwd, zoals bijvoorbeeld in spouwen. Er zijn ook papierwespen die zelf geen nest bouwen, maar parasiteren op andere papierwespen. De ‘Gewone koekoekwesp’ is hiervan een voorbeeld.

De meeste papierwespen zijn sociale insecten die in grote(re) groepen leven, maar er zijn ook solitair levende soorten. Papierwespen eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Voorbeelden van het plantaardige voedsel zijn: nectar, stuifmeel, plantensap en sappen van rijpe vruchten. Daarbij vangen ze ook geleedpotigen zoals vliegen, bijen, rupsen en spinnen.

Gewone-wesp-Vespula-vulgaris

Gewone-wesp-Vespula-vulgaris

De ‘Gewone wesp’ en de ‘Duitse wesp’ zijn de geel-zwarte wespen die we gedurende de zomer vaak tegenkomen. Je kan deze wespen bij de werksters goed onderscheiden door te kijken naar het kopschild. Bij de Gewone wesp zit er een zwart ‘anker’ op het gele kopschild. Bij de Duitse wesp zitten daar een paar zwarte puntjes.

Classificatie: Papierwespen (familie) – Wespachtigen (superfamilie) – Vliesvleugeligen (orde) – Insecten (klasse) – Geleedpotigen (stam) – Dieren (rijk).

Duitse-wesp-vespula-germanica

Duitse-wesp-vespula-germanica

Duitse-wesp-vespula-germanica

Duitse-wesp-vespula-germanica