Steenmarter

Steenmarter (Martes foina)

Steenmarter (Martes foina)

De steenmarter is een opportunistische cultuurvolger die zich goed weet aan te passen. Het lichaam van de steenmarter heeft een gemiddelde lengte van 45 cm en de pluimvormige staart een lengte van ongeveer 25 cm. De steenmarter heeft de grootte van een huiskat maar wel met veel kortere poten. De vacht is aan de bovenzijde van het lichaam bruin en de onderzijde is wit. De vorkvormige keelvlek, die doorloopt tot aan de voorpoten, is opvallend wit. Daarbij zit er ook wit op de voorpoten. De steen- en boommarter lijken op elkaar. Bij het hoofdstuk van de boommarter worden de verschillen tussen steen- en boommarter toegelicht.

Leefomgeving van de steenmarter

De steenmarter weet zich goed aan te passen en komt dan ook in veel omgevingen voor. Naast de vele natuurlijke gebieden waar je hem aan kan treffen, zoekt de steenmarter ook menselijke bebouwingen op zoals boerderijen, dorpen en randen van stedelijke gebieden.

Wat eet de steenmarter?

Steenmarters zijn omnivoren en hun eetpatroon is dan ook heel divers. Qua dierlijk voedsel zijn muizen en ratten hun favoriet. Echter ook insecten, mollen, regenwormen, eieren en vogels behoort tot hun menu. Vanwege de beschikbaarheid eten ze gedurende de tweede helft van het jaar ook veel plantaardig voedsel, zoals vogelkers, bramen en andere vruchten.

Weetjes over de steenmarter

  • Classificatie: Martes (geslacht) – Marterachtigen (familie) – Roofdieren (orde) – Zoogdieren (klasse)
  • Geparkeerde auto’s worden nogal eens bezocht door steenmarters. Ze ruiken daar de visolie die vaak in kabels is verwerkt en knagen deze kabels soms door. 
  • Steenmarters paren van juni tot augustus en omstreeks maart-april worden de jongen geboren. Meestal twee tot drie per nest.
  • Steenmarters zijn vooral ’s nachts actief.

Steenmarter (Martes foina)