Mol

mol-(Talpa-europaea)

Mol (Talpa europaea)

De mol is een zoogdier uit de orde van insecteneters die grotendeels onder de grond leeft. Zijn voorpoten zijn door evolutionaire processen omgevormd tot ‘graafgereedschap’, waarmee de mol zijn lange gangen kan graven. Doordat de mol zoveel onder de grond leeft, zijn de ogen slecht ontwikkeld, maar hij kan wel wat zien.

Algemene informatie over de mol

Zonder staart wordt de mol maximaal ongeveer 15 cm lang. De staart zelf heeft een lengte van  3 tot 4 cm. Het gewicht van een mol kan variëren tussen de 70 en 140 gram. De vacht van een mol is dicht van structuur en zwart van kleur. In verband met zijn voor en achteruit bewegingen in de ondergrondse gangen, bewegen de haren hierin mee.

Leefomgeving van de mol

Met uitzondering van een paar Waddeneilanden komt de mol in heel Nederland voor. Voorwaarde is dat er geschikte grond aanwezig is waarin de mol kan graven. De grond moet niet te droog of te nat zijn en er moet natuurlijk voedsel, vooral in de vorm van regenwormen, aanwezig zijn.

Wat eet een mol?

De mol eet vooral regenwormen die hij opmerkt met behulp van zijn snorharen die als tastorgaan fungeren. Naast regenwormen eet de mol ook ongewervelde diertjes en soms ook jonge gewervelde, zoals een jonge muis.

Weetjes over de mol

  • Classificatie: Talpa (geslacht) – Mollen (familie) – Insecteneters (orde) – Zoogdieren (klasse)
  • De mol leidt een solitair leven en is zowel ‘s nachts als overdag actief. Tussen zijn actieve delen door houdt de mol regelmatig rust.
  • Ondanks zijn vele uren onder de grond kan een mol goed klimmen en zwemmen.
  • Het gangenstelsel van een mol kan wel meer dan 50 meter lang zijn. De maximale diepte in de grond ligt ongeveer 1 meter.
  • Een mol eet iedere dag ongeveer 50 % van zijn eigen gewicht aan voedsel.
  • In het wild wordt een mol ongeveer maximaal 3 jaar oud. De meeste mollen halen die leeftijd echter niet.
  • Een mol maakt ook een nest. Dit doet hij in zijn gangenstelsel ongeveer 50 cm onder de grond.
Molshoop

Molshoop