Konijn

Europees-konijn-(Oryctolagus-cuniculus)

Konijn (Oryctolagus cuniculus)

Konijnen vallen niet onder de knaagdieren maar zijn net als de hazen onderdeel van de familie van ‘hazen en konijnen’. Het konijn is een dier dat vooral bij schemer actief is. De kans dat je ze overdag tegenkomt is er wel maar niet erg groot. Waarschijnlijk komt het konijn oorspronkelijk uit Spanje en is door de Romeinen verder over Europa verspreid. Tegenwoordig komen konijnen over bijna de gehele wereld voor.

Algemene informatie over het konijn

Konijnen kunnen ongeveer tussen de 35 en 50 cm lang worden (kop en romplengte). Daar komt de staart van ongeveer 6 cm nog bij.  Het gewicht ligt tussen de 1,5 en 2,5 kilogram. Wilde konijnnen hebben een grijsbruine kleur met een roodbruine vlek in de nek. Soms zie je wel wittige of zwarte konijnen ion het wild, maar dat zijn half wilde konijnen oftewel een bastaardvorm tussen een wild en tam konijn. Bij wilde konijn is de lengte van de oren altijd korter dan de kop, maximaal zo’n 10 cm.

Leefomgeving van het konijn

Konijnen maken vaak, samen met andere konijnen, een groot gangenstelsel in een heuvel, duin of andere helling. De grootte van de ingang kan variëren tussen de 10 en 50 cm. Afhankelijk van de hoeveelheid aanwezige konijnen leven ze in paartjes of in grotere groepen die weer zijn onderverdeeld in kleinere groepjes (4 tot 10 konijnen) met ieder hun eigen gebied om te fourageren. Konijnen leven op de heide, grasvlakten en open loofbossen, bij voorkeur met droge zanderige bodem. Naaldbossen worden door konijnen gemeden.

Wat eet een konijn?

Konijnen eten plantaardig voedsel zoals gras, knollen, kruiden en gewassen op akkers. Ze eten ook hun uitwerpselen op, wat een vorm van herkauwen is.

Weetjes over het konijn

  • Classificatie: Oryctolagus (geslacht) – Hazen en konijnen (familie) – Haasachtigen (orde) – Zoogdieren (klasse)
  • Het konijn is een sociaal dier wat in kleinere tot grote groepen leeft.
  • Konijnen kunnen tijdens de vlucht een snelheid bereiken van wel 55 km per uur. Als er gevaar dreigt stampen ze met hun achterpoten.

Europees-konijn-3-(Oryctolagus-cuniculus)

Europees-konijn-2-(Oryctolagus-cuniculus)