Huisspitsmuis (Crocidura russula)
De huisspitsmuis is niet zoals de meeste andere muizen een planteneter, maar een echte carnivoor. Deze liefhebber van ongewervelde dieren valt dan ook niet onder de knaagdieren, maar onder de insecteneters.
Algemene informatie over de huisspitsmuis
De lengte, zonder staart, van de huisspitsmuis varieert tussen de 7 en 10 cm. De lengte van de staart ligt rond de 4 cm. Het zijn erg lichte beestjes want het gewicht is meestal maximaal zo’n 15 gram. De kleur van de huisspitsmuis aan de bovenzijde van de vacht grijsbruin. De kop heeft een spitse snuit met witte tanden en de oren zijn duidelijk herkenbaar.
Leefomgeving van de huisspitsmuis
Huisspitsmuizen zijn algemeen en komen in vrijwel heel Nederland voor. Ze hebben een voorkleur voor een droge omgeving in gebieden zoals bosranden, grasvelden en parken. Deze kleine muis is ook vaak te vinden in de directe omgeving van mensen. De tuin, kelder of de schuur zijn plekken waar de huisspitsmuis zich ook prima thuis voelt.
Wat eet een huisspitsmuis?
De huisspitsmuis is een carnivoor die voornamelijk leeft van kleine ongewervelde dieren zoal insecten, wormen, slakken en spinnen. Met zijn spitse tanden bijt hij eventuele pantsers door en met behulp van de reuk en de snorharen op zijn snuit vindt hij zijn prooidiertjes. Daarnaast zal hij kleine gewervelde dieren, zoals bijvoorbeeld een jonge muis, niet links laten liggen.
Weetjes over de huisspitsmuis
- Classificatie: Crocidura (geslacht) – Spitsmuizen (familie) – Insecteneters (orde) – Zoogdieren (klasse)
- De huisspitsmuis leidt een solitaire levenswijzen en is vooral in de nacht actief.
- Het zichtvermogen van de huisspitsmuis is slecht. Ter compensatie daarvan heeft hij snorharen op zijn snuit waarmee hij de omgeving aftast op aanwezige prooi.
- De huisspitsmuis eet bijna iedere dag zijn eigen gewicht aan prooien op.
- In het wild kan een huisspitsmuis ongeveer 1,5 jaar oud worden.