Haas (Lepus europaeus)
Net zoals het konijn behoort de haas niet tot de knaagdieren. Beiden behoren tot de familie van ‘hazen en konijnen’ en de orde van ‘haasachtigen’, ook wel dubbeltandigen genoemd. Een belangrijk verschil met knaagdieren is dat de haasachtigen achter de grote bovensnijtanden een paar stifttanden hebben. Daarnaast hebben ze ook een gespleten bovenlip. De grote achterpoten en lange oren zijn twee andere kenmerkende verschillen. De haas komt in heel Nederland voor.
Algemene informatie over de haas
Hazen en konijnen lijken best wel veel op elkaar. De haas is echter groter en de oren en poten zijn langer. De lengte zonder staart ligt rond de 60 cm en de staart rond de 9 cm. Een volwassen haas heeft een gewicht tussen de 4 en 5 kg. De kleur van een haas kan variëren tussen bruintinten en grijs. Dit is afhankelijk van de omgeving waar ze leven om zo hun schutkleur zo optimaal mogelijk te maken. Hazen leven over het algemeen solitair. Gedurende de paartijd en de winter kan je ze ook in kleine groepjes tegenkomen.
Leefomgeving van de haas
Hazen zijn van oorsprong steppebewoners. Hun voorkeur qua leefgebied bij ons ligt in het verlengde hiervan, zoals open weidegebieden, akkers en graslanden. Het verschil met konijnen is dat ze geen holen graven maar een ondiepe uitholling in het open veld, ook wel leger genoemd. Daarom is hun schutkleur zo belangrijk. Hazen zijn vooral in de schemer en de nacht actief.
Wat eet een haas?
Hazen zijn planteneters. Op hun menu staan planten zoals grassen, kruiden en agrarische producten die ze kunnen vinden op de akkers. Om het plantaardige voedsel goed te kunnen verwerken hebben hazen, net als konijnen platte plooikiezen.
Weetjes over de haas
- Classificatie: Lepus (geslacht) – Hazen en konijnen (familie) – Haasachtigen (orde) – Zoogdieren (klasse)
- Jonge hazen kun je herkennen de witte vlek op hun kop.
- Hazen kunnen snelheden bereiken van ongeveer 60 tot 70 km per uur en dit ook lang volhouden.
- Als er gevaar dreigt kan een haas tijdens zijn vlucht ineens 90 graden van richting veranderen. Dit noemt men ‘haken slaan’.
- Een vrouwtjes haas wordt ‘moerhaas’ genoemd en een mannetje een ram.