Damhert

Damhert,-Dama-dama

Damhert (Dama dama)

Damhert (Dama dama)

Damherten komen op de Veluwezoom veel minder voor dan bijvoorbeeld reeën of edelherten. Daarentegen komen in het nabijgelegen Deelerwoud veel meer damherten voor. De damherten die je op de Veluwezoom tegenkomt zijn vaak de dieren die via het wildviaduct over de A50 vanuit het Deelerwoud naar de Veluwezoom zijn getrokken.

Algemene informatie over het damhert

Het damhert komt oorspronkelijk uit Turkije en het Midden-Oosten. Gedurende de middeleeuwen (en misschien al tijdens de Romeinse tijd) zijn ze in Europa ingevoerd. Het damhert ligt qua formaat tussen de ree en het edelhert in en heeft een schofthoogte van ongeveer 90 cm. Het vrouwtje weegt tussen de 45 en 65 kg en het mannetje tussen de 100 en 125 kg. In vergelijk met het edelhert heeft het damhert een plat gewei. Daarnaast hebben damherten vaak witte vlekken op de rug. De damherten die je op het Deelerwoud en de Veluwezoom tegenkomt zijn echter vaak donker bruingrijs tot bijna zwart van kleur.

Leefomgeving van het damhert

Damherten hebben in verhouding minder ruimte nodig dan edelherten en komen daarom ook voor in kleinere bospercelen. Naast de Veluwezoom en de Veluwe komen damherten ook in veel duingebieden voor. Dit zijn dan vaak de damherten met de witte vlekken op de rug.

Wat eet het damhert?

Het voedsel van het damhert is geheel plantaardig, maar best wel gevarieerd. Afhankelijk van het jaargetijde en het voedsel dat dan te vinden is, heeft het damhert in het groeiseizoen de voorkeur voor: diverse grassoorten, kruidachtige planten en jonge bladeren van planten en bomen. In de herfst en winter maakt het damhert de keus uit: naalden van sparren en dennen, eikels, beukennootjes, bessen, heideplanten, wortelen, boomschors.

Weetjes over het damhert

  • Classificatie: Dama (geslacht) – Hertachtigen (familie) – Evenhoevigen (orde) – Zoogdieren (klasse)
  • Eigenlijk zijn damherten dag dieren, maar door de bejaging en de druk op hun leefgebieden zijn ze tegenwoordig vooral in de schemering actief. De grootste kans om ze tegen te komen is dan ook in de ochtend- of avondschemering.
  • Damherten zwerven rond en hebben geen vaste verblijfplaats. Alleen gedurende de bronsttijd vertonen ze territoriaal gedrag.
  • Mannetjes damherten noemt men een hert en vrouwtjes noemt men een hinde. Jonge damherten worden kalfjes genoemd.
Groep damherten met witte vlekken op de rug, Dama dama

Groep damherten (Dama dama) met witte vlekken op de rug

 

zoogdieren